Kína baráti kapcsolatra törekszik a tálibokkal

Kína reménykedik a békés átmenetben.

2021. augusztus 16., 18:09

Szerző:

Kína „baráti kapcsolatra” törekszik az Afganisztánt uraló, iszlamista tálibokkal – jelentette ki hétfőn Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. A tisztségviselő közölte, hogy Peking nem zárja be kabuli nagykövetségét, illetve hangsúlyozta, hogy hajlandók támogatni az újjáépítést, írja az MTI.

Azzal kapcsolatosan nem fogalmazott teljesen egyértelműen, hogy elismerik-e a tálibokat a dél-ázsiai ország új kormányaként, mindössze annyit mondott, hogy tiszteletben tartják az afgán nép választását. Emellett reményét fejezte ki, hogy sima és békés lesz az átmenet Afganisztánban, valamint kiemelte, hogy a felkelők többször is úgy nyilatkoztak, hogy jó viszonyt szeretnének kialakítani Kínával.

Peking korábban felelőtlennek nevezte a hirtelen amerikai kivonulást, mondván, az polgárháború veszélyével fenyeget. Afganisztán határos Kínával, igaz, a közös határszakasz csupán 76 kilométer hosszú. A kínai kormány az utóbbi években tárgyalásokat kezdett a tálibokkal, akiknek egy küldöttsége az országban is járt. A radikálisok második számú vezetője, Abdul Gáni Baradar molla július végén találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

A tálibok a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, és végül vasárnap bevették Kabult is. Ezzel párhuzamosan az afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

(Kiemelt kép: tálibok a kabuli reptértől nem messze állnak őrt 2021. augusztus 16-án. Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency via AFP)