Kim Dzsongun betiltotta a hajfestést és a szűk farmert Észak-Koreában

Túlságosan fél a kapitalista világ csábításától, ezért „megóvja” tőle a népet. 

2021. május 23., 10:08

Szerző:

Észak-Koreában betiltották a szűk, testhezálló farmernadrágok és a különleges módon felnyírt, „nem-szocialista” úgynevezett focistafrizurák viselését. Közben az állami média arra figyelmeztette a népet, hogy „óvakodni kell a kapitalista életstílus legkisebb jeleitől is, és küzdeni kell azért, hogy megszabaduljanak tőle” – írta a Fox News.

A focistafrizura mellett más hajviseleti stílusokat is betiltottak. Így a hajfestés és a tüsifazon sem megengedett már, összesen 15 fazon kapott állami jóváhagyást, így ebből választhat a nép. Szintén tiltólistára került a szaggatott és a szűk farmer, az orr- és ajakpiercingek, a popzene, különösen a dél-koreai K-pop.

A Rodong Sinmun című észak-koerai lap azt írta, „egy ország ázott falként omlik össze, ha nem tartja meg saját életstílusát, hiába számít katonai és gazdasági hatalomnak”. A pártlap szerint más országban „kapitalista életforma inváziója” miatt nem sikerült felépíteni a szocializmust, és különösen a fiatalokra jelent nagy veszélyt az „egzotikus és dekadens” stílus. A Washington Post egy 2019-es cikke szerint az Észak-Koreából elszökött emberek nagy többsége külföldi tévéműsorok, filmek és zenék hatására döntött úgy, hogy disszidál az országból. 

(Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke az észak-koreai kommunista állampárt központi bizottságának ülésén Phenjanban, 2021. február 9-én. Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.