Kim Dzsongun: elkerülhetetlenné teszi a háborút az Egyesült Államok politikája

Az észak-koreai vezető utasította a hadsereget, hogy készüljön fel Dél-Korea „pacifikálására”, ha kell, akár atombombákkal is.

2023. december 31., 12:45

Szerző:

Észak-Korea három új kémműhold felbocsátását, katonai drónok építését és nukleáris arzenáljának növelését ígéri 2024-re, és Kim Dzsongun szerint az Egyesült Államok politikája elkerülhetetlenné teszi a háborút – jelentette az állami média vasárnap. A hirado.hu azt írta, az észak-koreai vezető Washington ellen intézett támadást a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülése végén mondott hosszú beszédében, amely a következő év gazdasági, katonai és külpolitikai céljait határozta meg.

„Az ellenség vakmerő lépései miatt kész tény, hogy bármikor kitörhet egy háború a Koreai-félszigeten” – mondta Kim Dzsongun a KCNA állami hírügynökség szerint.

A vezető utasította a hadsereget, hogy bármilyen támadás esetén készüljön fel „Dél-Korea egész területének pacifikálására”, szükség esetén akár atombombákkal is.

Phenjan mostanra kizárta a Dél-Koreával való egyesülés lehetőségét. Mint Kim Dzsongun kifejtette: az észak-déli kapcsolatok többé már nem rokoni vagy homogén viszony, hanem két ellenséges ország, két háborúban álló hadviselő fél kapcsolatává váltak.

(Kiemelt kép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. STR / KCNA VIA KNS / AFP)