Kim Dzsongun elismerte, hogy éhínség van Észak-Koreában

Bár szerinte a gazdaság továbbra is megállíthatatlanul fejlődik.

2021. június 16., 10:46

Szerző:

Az észak-koreai diktátor a kormányzó munkáspárt központi bizottságának gazdasági ügyeit áttekintő plenáris ülésén tulajdonképpen elismerte, hogy az ország élelmezési válsággal küzd, írja a Reuters a KCNA hírügynökség tájékoztatási alapján.

A bizottság első sorban azokat a célokat és feladatokat tárgyalta, amelyek az új, ötéves gazdasági terv megvalósítását segíthetik elő. Kim Dzsongun elmondta, hogy az ország gazdasága folyamatosan fejlődött a tavalyi évben, állítása szerint az ipari termelés 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Azt azonban hozzátette, hogy a megfogalmazott célok elérését jelentősen megnehezítik az élelmiszer-ellátásban megfigyelhető hiányosságok.

A koreai vezető hangsúlyozta, hogy az állampolgárok élelmiszerellátásának feszültsége mögött főként a koronavírus-járvány következtében alulteljesítő mezőgazdasági szektor áll. A párt ezért arról is döntött, hogy a közeljövőben a lehető legtöbb erőforrásukkal a termelésre és a koronavírus legyőzésére fognak koncentrálni. 

Az ázsiai országban egyébként nem regisztráltak hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem, a kormány mégis komoly szigorításokat, például utazási korlátozásokat vezetett be az elmúlt időszakban. Kim Dzsongun egyébként januárban kijelentette, hogy az előző ötéves tervben szereplő összes pont is kudarcba fulladt, így a mostani beismerése már különösen rossz fényt vet az Észak-Koreában uralkodó állapotokra. 

(Kiemelt kép: STR/KCNA/KNS/AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).