Hadgyakorlatra küldték a világ legnagyobb repülőgép-hordozóját (fotó)

A NATO-tag Norvégia partjainál kötött ki szerdán a General Ford.

2023. május 24., 13:26

Szerző:

A világ legnagyobb hadihajója, a General Ford repülőgép-hordozó, amely egy hét múlva a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton vesz részt, Norvégia partjainál kötött ki szerdán. A hajó befutását a főváros melletti kis tengeröbölbe élőben közvetítette a norvég köztévé. Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, szerinte az „ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros".

Norvégia és Oroszország 198 kilométer hosszú határon osztozik az Északi-sarkvidéken. Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire fegyveresekkel a fedélzetén. A hadsereg közleményben hívott fel arra, hogy minden vízi járműnek legalább fél kilométeres távolságot kell tartania a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.

NORWAY-US-DEFENCE

 Fotó: AFP

 

A hivatalos norvég katonai megnyilatkozások szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére „legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal". A USS General Fordnak ez az első külföldi kikötése, a norvég főváros megközelítését sokan nézték végig a partról. A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin.

(Kiemelt képünkön az amerikai haditengerészet 337 méteres USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozója az Oslo-fjordban. Fotó: Javad Parsa / NTB / AFP)