Kiderült, mekkora Zelenszkij vagyona – egyre vékonyabb a pénztárcája

Elkészült Volodimir Zelenszkij adóbevallása, amelyből kiderül az is, hogy az ukrán elnök továbbra is számos védjegy tulajdonosa.

2024. január 28., 18:29

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és családjának jövedelme tavalyelőtt 3,7 millió hrivnyára (körülbelül 34,6 millió forint) csökkent az előző évi 10,8 millió hrivnyához (101 millió forint) képest – derült ki az államfőnek az elnöki honlapon vasárnap ismertetett vagyonnyilatkozatából.

Az elnöki iroda sajtószolgálata a honlapon kiadott közleményében kifejtette, hogy a 2021-re vonatkozó vagyonnyilatkozat szerint Zelenszkij és családtagjainak akkori, 10,8 millió hrivnyás bevételének csaknem fele – mintegy 5,3 millió hrivnya (50 millió forint) – államkötvények eladásából származott, a többi bérből, banki kamatokból és ingatlan-bérbeadásból.

Zelenszkij továbbra is számos védjegy tulajdonosa. 2021-ben fejeződött be 22 védjegy bejegyzésének folyamata, amely még jóval elnökké választása előtt kezdődött – derül ki a közleményből.

A 2022. évre vonatkozó bevallás szerint az államfő és családtagjainak éves jövedelme csaknem 3,7 millió hrivnya (34,6 millió forint) volt. „–Az elnök családjának 2022-es bevétele az Ukrajna területén kötött bérleti szerződések ideiglenes felmondása miatt csökkent, amely az országunk elleni teljes körű orosz agresszió megindulása miatt következett be" – írta az elnök sajtószolgálata.

Zelenszkij találkozóra hívta Orbán Viktort

Az ukrán elnök meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a két vezető egy kétoldalú találkozó keretében ül tárgyalóasztalhoz a tervek szerint, jelentette be Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője december 25-én. Ám a Zelenszkij-Orbán találkozó időpontját nem hirdették meg azóta sem. 

„Határozottan haladunk a Zelenszkij és Orbán közötti találkozó felé.” – jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, hozzátéve, hogy minden részletet tisztázni akarnak az egyeztetés kapcsán. Azt is elmondta, hogy bár többször kudarcba fulladt korábban, hogy a két vezető politikus bilaterális egyeztetést tartson, de szerinte most sor kerülhet erre, miután a „világ tiszteli az erős országokat” és Ukrajna a háború kezdete óta többször is erőt tudott mutatni. „Fogalmazzunk úgy, hogy ez valószínűleg egyszerre Magyarország helyzetének megváltozása és végül is két év háború eredménye, az Európai Unióhoz, a NATO-hoz való közeledésünk eredménye. Vagyis sok tényező” – magyarázta a kijevi elnöki hivatal vezetője.

Argentínában összefutott Orbán és Zelenszkij

Az ukrán elnök Argentínában megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, majd Zelenszkij az X-re feltöltött videóüzenetében azt mondta: „Beszéltem a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről”. Az ukrán elnök főként az argentin látogatásának tapasztalatait összegezte a posztban, de mivel ugyanazon a helyszínen ott volt Orbán Viktor is, nem meglepő, hogy a magyar kormányfővel is váltott néhány szót.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. Szergej GAPON / AFP)

 

 

 

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.

2024. július 3., 08:04

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.