Zelenszkij találkozóra hívta Orbán Viktort

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a két vezető egy kétoldalú találkozó keretében ül tárgyalóasztalhoz a tervek szerint, jelentette be Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője december 25-én.

2023. december 25., 16:51

Szerző:

A tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles skáláját érinthetik a gazdaságtól kezdve a nemzeti kisebbségek helyzetéig – fogalmazott Zsovka az ukrán Interfax hírügynökségnek adott exkluzív interjúban.

A Korrespondent egyenesen úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfő elfogadta a meghívást, de ezt más ukrán híroldal egyelőre nem erősítette meg, ugyanakkor az interjúban Zsovkva is arról beszélt, hogy előkészítik a találkozót – írja az Index. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy Ukrajna az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló kerettörvényt. Akkor a Velencei Bizottság kérésére egy kivételével minden ajánlást végrehajtottak.

A miniszterelnök az év utolsó Kormányinfóján azt mondta, hogy Argentínában váltott néhány szót Zelenszkijjel, és elfogadta a felkérést, hogy egyeztessenek, „tárgyalási ajánlatot tett, amit én elfogadtam”.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)