Kezdi feladni a szabadságkonvoj

Valószínű, csak azért mert mínusz 17 fok van.

2022. február 14., 14:46

Szerző:

Megnyitották a forgalom előtt helyi idő szerint vasárnap késő este a kanadai–amerikai határ legfontosabb átkelőhelyét, az Ambassador-hidat, amelyet a járványügyi korlátozások miatt tiltakozók hét napon át tartottak blokád alatt – közölte a kanadai határőrség. Ottawa továbbra is blokád alatt van, írja az MTI.

A kanadai rendőrség szombaton nagy erőkkel vonult ki a hídhoz, és elvontatta, illetve elszállította a torlaszt alkotó járműveket, valamint több tiltakozót őrizetbe vett. Erre egy pénteki bírósági határozat adott felhatalmazást, amely szerint a híd lezárása jogsértő.

A határváros, Windsor egyik rendőrségi tisztségviselője azt mondta újságíróknak, hogy 20-30 embert vettek őrizetbe. A tüntetők száma szombaton még mintegy száz, vasárnap már csak 45 volt a hídon.

Elszállingózásuk egyik valószínű oka az volt, hogy éjszakára mínusz 17 fokig is csökkent a hőmérséklet

– jegyezték meg hírügynökségek.

A magukat szabadságkonvojnak” nevező tiltakozás három hete kezdődött Ottawában, ahol kamionsofőrök az ellen tüntettek, hogy a nemzetközi forgalomban dolgozó gépkocsivezetőknek kötelezővé tették az oltást. Később viszont általános kormány- és koronavírus-korlátozások elleni tiltakozássá vált. A tiltakozók a két ország kereskedelmét biztosító Ambassador-híd mellett két kisebb határátkelőt is elfoglaltak Manitoba és Alberta tartományokban.

Az Ambassador-híd Észak-Amerika legforgalmasabb szárazföldi határátkelője, naponta 360 millió dollár értékű áruforgalmat enged át, amely az amerikai-kanadai áruforgalom 25 százalékát teszi ki. 

Vasárnap Ottawában már ellentüntetések is kezdődtek: a türelmüket veszített lakosok megpróbálták megakadályozni, hogy újabb gépjárművek csatlakozzanak a járványügyi szabályok ellen tiltakozók demonstrációjához, de ettől függetlenül az eredeti tüntetés még tartott hétfőn is, jelentős fennakadást okozva a főváros életében.

Bill Blair kanadai katasztrófavédelmi miniszter vasárnap a CBC News hírtévének nyilatkozva azt mondta: Ottawában nincs elég rendőr, és szerinte ez „megmagyarázhatatlan”.  

A nyugat-kanadai Brit-Columbia tartomány Surrey városán keresztülfutó, fő közlekedési utat is blokkolta mintegy 200 tüntető néhány órára szombaton és vasárnap délután – jelentette a Reuters brit hírügynökség fotóriportere a helyszínről. Ugyanezt az országutat az amerikai oldalon is lezárta néhány demonstráló. A kanadai rendőrség közlése szerint az útblokkoló akciókat részben az Egyesült Államokból finanszírozták.

(Kiemelt képünk: A Freedom konvoj tüntetői gyülekeznek a parlament dombja közelében, miközben a kamionosok folytatják a tiltakozást a kanadai Ottawában 2022. február 7-én. Fotó: Kadri Mohamed / Anadolu Agency /AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.