Fűts vagy egyél: kétségbeesett spórolásba kezdtek a szomszédban

Szlovákiában is egyre többen szembesülnek azzal, hogy választaniuk kell: élelmiszerre költik-e a jövedelmüket vagy inkább fűtésre. 

 

2022. november 5., 08:38

Szerző:

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Szlovákiában egyre több háztartás szembesülhet azzal a választási lehetőséggel, hogy inkább élelmiszerre vagy a fűtésre költsön – írja a pozsonyi Új Szó alapján a Napi.hu.

A Szlovákiában élők joggal tartanak az energiaárak további emelkedésétől, a gáz- és villanyszámlák ugyanis egy átlagos családi költségvetés legalább kilenc százalékát teszik ki. Az energiaszegénység leginkább az egyedülálló időseket, az egyszülős háztartásokat és a nagycsaládosokat fenyegeti, ami számszerűsítve több százezer szlovák állampolgárt jelent.

Akkor is energiaszegényekké válhatunk, ha például a lakhatási költségeink havonta meghaladják a jövedelmünk 40 százalékát. De akkor is, ha rendszeresen gondot okoz a közüzemi számlák kifizetése – magyarázta a WOOD & Company elemzője, Eva Sadovská.

Családi költségvetésekből átlagosan minden tizenegyedik euró energiára megy. Szakértők szerint az alacsony jövedelmű háztartásokban egyre gyakrabban fogják használni az úgynevezett „heat or eat” módszert, amely magyarul annyit tesz, „fűts vagy egyél”.

(Kiemelt kép: Pozsony, pozsonyi vár, Szlovákia. Fotó: Unsplash.com)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).