Két országgal bővülhet a NATO idén nyáron

Jelentősen megváltozott Finnország és Svédország hozzállása a NATO-hoz az orosz-ukrán háború óta.

2022. április 11., 07:18

Szerző:

Már júniusban benyújthatja csatlakozási kérelmét a NATO-nak Finnország és Svédország az orosz-ukrán háború miatt – jelentette hétfőn a The Times hivatalos személyekre hivatkozva.

Az Egyesült Államok tisztviselői azt mondták, hogy a két északi ország NATO-tagsága több ülés témája volt a szövetség külügyminiszterei közötti múlt heti tárgyalásokon, amelyeken Svédország és Finnország is részt vett – tette hozzá a jelentés.

A két ország esetleges NATO csatlakozásáról már korábban azt írtuk, hogy Sanna Marin finn miniszterelnök januárban még valószínűtlennek nevezte, hogy hazája a NATO része legyen, ám az Ukrajna elleni orosz invázió alapjaiban megváltoztathatja a finn csatlakozással kapcsolatos vitát. Szavait igazolja, hogy február végén kevesebb mint egy hét alatt 66 ezernél is több támogatót szerzett az a finn polgári kezdeményezés, ami népszavazást javasol az ország NATO-tagságáról.

Svédországban szintén érzékelhető egyfajta változás. A kérdést 2013 óta vizsgáló Novus kutatóintézet a múlt héten azt mérte, hogy a NATO-tagság pártolói a hibahatáron felül, egyértelmű többségben vannak az azt ellenzőkkel szemben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagországainak zászlói a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt Brüsszelben, 2021. október 21-én. fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).