Mégis beléphet a NATO-ba Svédország és Finnország

Az ukrajnai háború megvlátoztatta a közhangulatot a semleges skandináv országokban.

2022. február 27., 20:36

Szerző:

Ahogy az eső növeli az esernyő iránti keresletet, úgy erősítette meg az ukrajnai háború a NATO védernyőjének vonzerejét: az orosz agresszió az eddig deklaráltan semleges Finnországot és Svédországot is szövetségi politikájának átgondolására sarkallta – írja a Népszava.

Sanna Marin finn miniszterelnök januárban még valószínűtlennek nevezte, hogy hazája a NATO része legyen, ám a napokban már úgy vélte, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió alapjaiban megváltoztathatja a finn csatlakozással kapcsolatos vitát. Szavait igazolja, hogy kevesebb mint egy hét alatt 66 ezernél is több támogatót szerzett az a finn polgári kezdeményezés, ami népszavazást javasol az ország NATO-tagságáról. Elindítói azzal érveltek, hogy a katonai szövetségbe való belépés megerősítené Finnország védelmi képességeit a külső fenyegetésekkel szemben. Mivel megvan a szükséges 50 ezer aláírás, a parlamentnek elviekben napirendre kell tűznie a kezdeményezést, ám a gyakorlatban a pártokon múlik, hogy ez tényleg megvalósul-e. Az elmúlt napok nyilatkozatai azonban arra engednek következtetni, hogy a helsinki kormányt is foglalkoztatja a kérdés.

Svédországban szintén érzékelhető egyfajta változás. A kérdést 2013 óta vizsgáló Novus kutatóintézet a múlt héten azt mérte, hogy a NATO-tagság pártolói a hibahatáron felül, egyértelmű többségben vannak az azt ellenzőkkel szemben. Ez korábban csak egyszer fordult elő, 2014 októberében, miután egy rejtélyes, a gyanú szerint orosz tengeralattjáró bukkant fel Stockholm közelében – és akkor is mindössze 1 százalék volt a különbség. Ezenkívül az észak-atlanti szövetséget elutasítók rendre többségben voltak, 2017-ben például 11 százalék előnyük volt. A tavaly október óta tartó orosz kardcsörtetés azonban fordított a közhangulaton – az öt éve mért 43-ról idén januárra 35 százalékra csökkent a csatlakozást elutasítók hányada, ami azóta ezen a szinten stagnál, ezzel párhuzamosan januárra 37 százalékra emelkedett a belépéspártiak aránya, ami a pénteken közzétett eredmények szerint tovább nőtt, 41 százalékra. Az oroszok megítélése eközben drasztikusan romlott, a Novus szerint mára a svédek 75 százaléka tekint fenyegetésként Oroszországra, ami jelentős emelkedés a januárban mért 59 százalékhoz képest, és hatalmas ugrás 2019-hez viszonyítva, amikor a lakosság mindössze 38 százaléka tartott tőlük. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a pillanatnyilag érzékelhető felfokozott hangulat mennyire fog tartós szemléletváltáshoz vezetni.

(Kiemelt kép: VLADIMIR SIMICEK / AFP)