Mégis beléphet a NATO-ba Svédország és Finnország

Az ukrajnai háború megvlátoztatta a közhangulatot a semleges skandináv országokban.

2022. február 27., 20:36

Szerző:

Ahogy az eső növeli az esernyő iránti keresletet, úgy erősítette meg az ukrajnai háború a NATO védernyőjének vonzerejét: az orosz agresszió az eddig deklaráltan semleges Finnországot és Svédországot is szövetségi politikájának átgondolására sarkallta – írja a Népszava.

Sanna Marin finn miniszterelnök januárban még valószínűtlennek nevezte, hogy hazája a NATO része legyen, ám a napokban már úgy vélte, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió alapjaiban megváltoztathatja a finn csatlakozással kapcsolatos vitát. Szavait igazolja, hogy kevesebb mint egy hét alatt 66 ezernél is több támogatót szerzett az a finn polgári kezdeményezés, ami népszavazást javasol az ország NATO-tagságáról. Elindítói azzal érveltek, hogy a katonai szövetségbe való belépés megerősítené Finnország védelmi képességeit a külső fenyegetésekkel szemben. Mivel megvan a szükséges 50 ezer aláírás, a parlamentnek elviekben napirendre kell tűznie a kezdeményezést, ám a gyakorlatban a pártokon múlik, hogy ez tényleg megvalósul-e. Az elmúlt napok nyilatkozatai azonban arra engednek következtetni, hogy a helsinki kormányt is foglalkoztatja a kérdés.

Svédországban szintén érzékelhető egyfajta változás. A kérdést 2013 óta vizsgáló Novus kutatóintézet a múlt héten azt mérte, hogy a NATO-tagság pártolói a hibahatáron felül, egyértelmű többségben vannak az azt ellenzőkkel szemben. Ez korábban csak egyszer fordult elő, 2014 októberében, miután egy rejtélyes, a gyanú szerint orosz tengeralattjáró bukkant fel Stockholm közelében – és akkor is mindössze 1 százalék volt a különbség. Ezenkívül az észak-atlanti szövetséget elutasítók rendre többségben voltak, 2017-ben például 11 százalék előnyük volt. A tavaly október óta tartó orosz kardcsörtetés azonban fordított a közhangulaton – az öt éve mért 43-ról idén januárra 35 százalékra csökkent a csatlakozást elutasítók hányada, ami azóta ezen a szinten stagnál, ezzel párhuzamosan januárra 37 százalékra emelkedett a belépéspártiak aránya, ami a pénteken közzétett eredmények szerint tovább nőtt, 41 százalékra. Az oroszok megítélése eközben drasztikusan romlott, a Novus szerint mára a svédek 75 százaléka tekint fenyegetésként Oroszországra, ami jelentős emelkedés a januárban mért 59 százalékhoz képest, és hatalmas ugrás 2019-hez viszonyítva, amikor a lakosság mindössze 38 százaléka tartott tőlük. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a pillanatnyilag érzékelhető felfokozott hangulat mennyire fog tartós szemléletváltáshoz vezetni.

(Kiemelt kép: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.