Két ország is utazási korlátozást vezet be hat afrikai országgal szemben

Az új vírusvariánstól aggódnak.

2021. november 26., 06:32

Szerző:

Az izraeli kormány rendkívüli ülésen döntött arról, hogy úgynevezett vörös listára helyezi Dél-Afrikát, Mozambikot, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit és Zimbabwét. Ugyanezen hat országból felfüggeszti a repülőjáratokat a brit kormány is péntektől – írta az MTI.

A brit kormány ezeket az országokat vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy akik e hat országból érkeznek, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter kijelentette: több adat szükséges a B.1.1.529 jelű koronavírus-variánsról, de a brit kormány már most megteszi az elővigyázatossági lépéseket. Nagy-Britanniában nem észlelték ennek koronavírus-változatnak a jelenlétét, és brit szakértők szerint világszerte is nagyon kevés esetben azonosították ezt a variánst: Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában eddig összesen 59 ember szervezetében mutatták ki a B.1.1.529 koronavírus-fajta jelenlétét.

Izrael vörös listás országaiból egyelőre nem utazhatnak be külföldiek. Az izraeli állampolgárok számára viszont kéthetes karanténkötelezettséget írnak elő külön erre a célra kijelölt szállodákban. A karanténhotelekből egy hét múltán lehet távozni, két negatív PCR-teszt elvégzését követően. A kormányfői hivatal szerint Bennett Nicán Horovic egészségügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi és a védelmi tárca más szakértőivel is egyeztetett az érintett országokból érkező repülőjáratok haladéktalan leállításáról. Izrael fokozott figyelmet fog szentelni az új variánsnak, hogy az ne terjedhessen át az állam területére – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Egy egyetemi tanuló maszkban, és kesztyűben gördeszkázaik a dél-afrikai Johannesburgban. fotó: Emmanuel Croset / AFP)