Késtokon talált DNS-minta buktatta le a sorozatgyilkost

Egy késtokon talált DNS-nyom, mobiltelefon- és közlekedési adatok, valamint a túlélő lakótárs vallomása vezette a rendőrséget a tavaly novemberben elkövetett Idaho állambeli négyes egyetemistagyilkosság gyanúsítottjának nyomára – derült ki a nyomozás csütörtökön kiadott irataiból.

2023. január 6., 06:26

Szerző:

A nyomozati jegyzőkönyvet azzal egy időben hozták nyilvánosságra, hogy a gyanúsított, Bryan Kohberger megjelent az Idaho állambeli bíróság előtt. A 28 éves férfit szerdán szállították át Idahóba Pennsylvania államból, ahol a szülei házában vették őrizetbe december 29-én.

A tárgyalóteremben a bíró felolvasta a betörést és négy rendbeli emberölést tartalmazó vádpontokat, valamint ismertette a kiszabható büntetést. Az előzetes bírósági meghallgatást január 12-ére tűzték ki, amit a gyanúsított tudomásul vett. Az ügyvéd azt kérte, hogy a bíróság fontolja meg óvadék ellenében a szabadlábra helyezést, amit a bíró – egyetértve az ügyésszel – a bűncselekmény súlyára tekintettel elutasított.

Tavaly november 13-án hajnalban az Idaho állambeli Moscow egyetemi városban saját bérelt házában gyilkosság áldozatává vált négy egyetemista, három nő és egy férfi. A bűncselekmény idején két másik bérlő is a háromszintes épületben tartózkodott, ők tanúként működtek közre a nyomozásban. A hatóságok csaknem 7 héttel később tudták letartóztatni a gyanúsítottat, miután elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene.

A nyomozati jegyzőkönyv alapján Bryan Kohbergert először november végén hozták összefüggésbe a gyilkosságokkal, miután megállapították, hogy tulajdonosa egy fehér személyautónak, amelyet a bűncselekmény helyszínén láttak az elkövetés idején. Azt is megállapították, hogy a férfi az autó rendszámának cseréjét kérte nem sokkal a gyilkosságok után.

Az iratokból az is kiderül, hogy november 13-án kora hajnalban, a gyilkosságok elkövetése idején házban tartózkodó két túlélő egyike zajokra ébredt fel, és kinézve szobájának ajtaján egy maszkot viselő alakot látott elmenni ajtaja mellett, akinek a személyleírása ráillett a gyanúsítottra. A lakótárs volt, aki reggel értesítette a rendőrséget.

A nyomozati jegyzőkönyv szerint az egyik áldozat ágyán a helyszínelők egy késtokot találtak, rajta egy férfi DNS-ével. Később ezt vetették össze Kohberger szüleinek pennsylvaniai otthona közelében a hulladékból szerzett mintákkal.

A gyanúsított december közepén az ünnepekre a gyilkosság idején is látott fehér autóval utazott édesapja társaságában az Egyesült Államok északnyugati részéből a keleti Pennsylvania államba. A nyomozó hatóságok öt napig tartó helyszíni megfigyelés után ott fogták el a gyanúsítottat szülei házában december 29-én hajnalban.

A Bryan Kohberger elleni bizonyítékok között, a DNS-minta egyezése mellett, szerepelnek mobiltelefonjának információi, amelyek szerint a gyilkosság éjszakáján az Idaho állambeli Moscow városában járt. A nyomozás azt is megállapította, hogy a gyilkosságot megelőző hónapokban több alkalommal is a bűncselekmény elkövetésének környékén tartózkodott a nevére regisztrált mobiltelefon adatai alapján.

A gyanúsított az Idaho állammal szomszédos Washington államban lakott, alig 15 percre a bűncselekmény helyszínétől. Bryan Kohberger a Washington állami egyetem kriminológia szakos doktori hallgatója.

(Kiemelt kép: a Pennsylvania állambeli Monroe megyei büntetés-végrehajtási intézet által közzétett képen Bryan Kohberger, 2022. december 30-án. Fotó: Monroe Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet / AFP)

 

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.

2023. január 28., 08:56

A Bloomberg elemzése szerint hatalmas orosz offenzívát készít elő Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin tavasszal, távlati célja pedig az, hogy a háborút a lehető legtovább elhúzza.