Kegyetlen és szokatlan: nem tesztelt nitrogéngázzal végeztek ki egy embert az Egyesült Államokban

Az Alabama államban található atmore-i börtönben csütörtökön végrehajtották az első kivégzést nitrogéngázzal. Az ügyvédeknek nem sikerült meggyőzniük a bíróságokat a végrehajtás felfüggesztésére, hogy az eljárás kegyetlen és szokatlan büntetésnek minősül.

2024. január 26., 12:34

Szerző:

Alabama végrehajtotta egy halálraítélt első kivégzését az Egyesült Államokban nitrogéngáz felhasználásával. Ez a még nem tesztelt eljárás, amelyről a fogoly ügyvédei úgy érveltek, hogy egyfajta kegyetlen és szokatlan büntetésnek minősül, amelyet az Egyesült Államok alkotmánya tilt – írja a The Guardian. Az 58 éves Kenneth Smith csütörtök este 20 óra 25 perckor halt meg egy alabamai börtönben, miután tiszta nitrogéngázt lélegeztettek be vele egy arcmaszkon keresztül. Gyakorlatilag megfulladt, mert a tiszta nitrogéngáz oxigénhiányt okoz. A kivégzés körülbelül 22 percig tartott.

Azt állították, hogy az új nitrogéngáz-módszer emberséges 

Alabama azt állította, hogy az „új nitrogéngáz-módszer leghumánusabb végrehajtási módszer”. De a halálkamrában jelenlévő riporterek szemtanúi nyilatkozatai azt sugallták, hogy Smith halála egyáltalán nem volt az. Kenneth Eugene Smith halálos ítéletének végrehajtásához Alabama állam büntetésvégrehajtási szervei egy egész arcot eltakaró ipari maszkot használtak, amin keresztül tömény nitrogént vezettek az elítélt tüdejébe, ami rövid idő alatt halált okoz. Az elítélt az utolsó szó jogán azt mondta, hogy „ezen az estén Alabama államban az emberiség egy lépést tesz visszafelé”. Smith-re bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A férfi társával 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

FILES-US-EXECUTION-JUSTICE-ALABAMA
Az alabamai büntetés-végrehajtási hivatal jóvoltából készült fényképen a halálraítélt Kenneth Smith.

Marty Roney, a Montgomery Advertiser munkatársa arról számolt be, hogy „Smith vonaglott és görcsbe rándult, teste hevesen remegett, szeme a tarkója felé forgott.  Jeff Hood tiszteletes, Smith lelki tanácsadója Smith mellett állt a kivégzésnél, és azt mondta, hogy a teremben tartózkodó börtöntőrök „láthatóan meglepődtek, hogy milyen rosszul sült el ez a dolog”.

A kivégzést megelőzően Alabamát számos hazai és nemzetközi kritika érte

Kenneth Eugene Smitht   2022-ben már egyszer megpróbálták kivégezni, de nem találtak vénát a testén, ahova be lehetett volna kötni a méreginjekciót, ezért a kivégzés meghiúsult. Egy szövetségi fellebbezési bíróság szintén szerdán utasította el az elítélt beadványát, amiben arra hivatkozva kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, hogy a nitrogéngázos kivégzési módszer sérti a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmát.

Smitht egy lelkész feleségének, Elizabeth Sennettnek a bérgyilkosságáért ítélték el. Sennett több rokona is részt vett a kivégzésen, és azt mondták az újságíróknak, hogy megbocsátottak Sennett gyilkosainak. „Semmi, ami ma itt történt, nem fogja visszahozni anyát” – mondta Mike Sennett. „Ez egy keserédes nap, nem fogunk ugrálni, karikázni és ordítani, hurrá, és minden más, ezek nem mi vagyunk. Örülünk, hogy vége ennek a napnak” – tette hozzá. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

 

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.