Kedvezményes bérlakásból indult a merénylő – Sorozatos hibák vezettek a bécsi támadáshoz

Rettegés és döbbenet járta át Ausztriát, ahogy lecsapott rá a terror. A Kalasnyikovval lövöldöző férfi látványa valahogy nem illett a romantikus, macskaköves tereken kávézgató bécsiek világképébe. A négy halálos áldozatot követelő támadás ismét felhívta a világ figyelmét a terrorelhárítás hiányosságaira és a merényletek megelőzésére tett kísérletek kudarcosságára.

2020. november 15., 09:00

Szerző:

November másodikán, hétfő este 9 perc alatt 23 embert sebesített meg egy iszlamista merénylő. Bécs belvárosában, a Schwedenplatzról indult, majd összesen hat helyszínen adott le lövéseket, mielőtt a rendőrség agyonlőtte. Két férfi és két nő halt bele a sebesülésébe.

Bécs terei a hűvös november ellenére tömve voltak helyiekkel. Az osztrák kormány másnaptól rendelt el szigorú kijárási korlátozásokat a koronavírus-járvány megelőzése érdekében, így az utolsó estét sokan kihasználták, hogy a szabadban, barátaikkal bulizzanak.

A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett férfi a zsúfolt bárokban és kávéházak előterében ülő vendégeket vette célba. Egy szemtanú beszámolója szerint

a fegyveres körberohant, és válogatás nélkül lőtt mindenkire. Legalább száz lövést adott le a gyanútlanul társalgó, majd pánikszerűen menekülő emberekre.

A netre is több olyan felvétel került, amelyen a feltételezett támadó a zsinagóga épülete előtt tüzet nyit a vendégekre, egy másikon pedig előbb gépfegyverrel lő le egy fiatal férfit, majd egy pisztollyal is többször rálő a haldoklóra.

Több étteremben bent ragadtak a vendégek, mert ijedtükben bezárkóztak, utána pedig nem hagyhatták el a helyiséget. Őket – csakúgy, mint a bécsi opera közönségét – rendőrök kísérték ki a biztosított metróállomásig, majd evakuálták a belvárost. A bécsi szállodák ingyen fogadták be a terror elől menekülő embereket, de sokan ajánlották fel lakásukat is a közösségi oldalakon. Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A Bécsi Iparművészeti Egyetem (Universität für angewandte Kunst) később közölte: az egyik halálos áldozat a hallgatójuk volt, egy másik diákjuk pedig súlyosan megsérült.

Fotó: MTI/Mathias Schrödet

 

Ismert bűnöző és iszlamista volt a tettes

A rendőrség kezdetben több támadót keresett, ezért a támadás másnapján Bécs nagy részét lezárva tartották, valamint figyelték az országhatárt. A hatóságok kedden napközben azonban bejelentették: nem találtak második merénylőre utaló bizonyítékot. Szerdán ismét kinyitottak az iskolák. Karl Nehammer belügyminiszter pedig bejelentette: a videofelvételek megerősítették, egyetlen elkövetője volt az iszlamista merényletnek.

A bécsi tragédia jól illeszkedik az utóbbi évek terrorcselekményeinek sorába, ahol szintén magányos elkövető (lone wolf) vitte véghez a gyilkosságokat. A magányos farkasokat sokkal nehezebb megtalálni, mint a jelentősen nagyobb „felderítési lábnyommal” rendelkező terrorista sejteket. Ehhez képest a hatóságok az elfogásban kiválóan teljesítettek, hiszen

a riasztástól számított kilenc percen belül megtalálták és hatástalanították a fenyegetést egy kétmilliós városban.

A támadás utáni napokban az is nyilvánosságra került, hogy a Kujtim Fejzulaiként azonosított – észak-macedóniai albán gyökerekkel rendelkező – férfit az osztrák hírszerzés ismerte. Egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, akik Szíriába akartak utazni. A bécsi születésű merénylő állandó látogatója volt a Hasnerstraße utcai hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok jól ismertek, mint a szélsőséges iszlamisták egyik központját. A mecsetben többek között Mohamed M. és az Iszlám Állam tagjaként elkövetett bűnökért kilenc év börtönre ítélt Lorenz K. is gyakran megfordult. A hatóság ezért úgy döntött, hogy a mecset és a merénylő által látogatott iszlám egyesület nem működhet tovább.

A támadó is büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónap börtönre ítélték az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez való csatlakozás kísérlete miatt, ám tavaly decemberben feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

Bécsi terrortámadás
Fotó: Lakos Gabor

Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt (a terrorszervezet hamarosan be is jelentkezett, mint a merénylet felbujtója), a támadó ismeretségi körében nagyszabású razziákra került sor. A héten legalább 15 házkutatás zajlott, többeket őrizetbe vettek. A rendőrség úgy véli, nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet: a hatóságok most négy elkövetőt, értelmi szerzőt feltételeznek, de a nyomozás még javában tart. Az észak-macedóniai rendőrség bejelentette, hogy három személyt azonosítottak, akinek köze volt a terrortámadáshoz. Mindannyian osztrák–észak-macedón kettős állampolgárok, és Ausztriában születtek. Az osztrák belügyminiszter csütörtökön számolt be arról, hogy az őrizetbe vett 15 emberből nyolcan büntetett előéletűek. A gyanúsítottak közül négyen terrorizmus, kettő-kettő pedig egyéb erőszak-bűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett „becsületgyilkosság” kísérlete miatt kerültek a hatóságok látókörébe.

 

Már megint a karikatúrák

 

A bécsi terrortámadás kiindulópontja, a Schwedenplatz fontos közlekedési csomópont, az éjszakai élet egyik központja. A tér folyamatosan mozgásban van, a modern, urbánus kultúra jelképe, több metró és villamos is jár arra. Emellett a közeli Seittenstettengassén van a főváros legfontosabb zsinagógája, a Stadttempel, amely előtt az első támadás történt. Az eddigi információk alapján azonban nem a zsinagóga volt a célpont, hanem a helyiek.

Az osztrák média az okokat kutatva igen gyorsan két párhuzamot vélt felfedezni:

a támadás összefüggésben van az elmúlt hetek franciaországi terrorhullámával, és azzal, hogy újra előkerültek a Mohamed-karikatúrák,

ami felhergelte a muszlim világot nemcsak Párizs, hanem az egész nyugati világ ellen. Szeptemberben ugyanis a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap ismét közzétette a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat, amire válaszul több szerkesztőségi tag dzsihadista merénylet áldozata lett öt évvel ezelőtt.

„Párizs, London és Berlin után a támadók most Bécsre is lecsaptak. Csak idő kérdése volt, hogy ez bekövetkezzen” – írta a Die Presse. A vezető bécsi lap úgy véli: „Ausztria soha nem volt védett ezzel szemben, akkor sem, ha sokan szívesen így gondolták volna.” A másik vezető bécsi lap, a Der Standard ennél is konkrétabb párhuzamot von a Mohamed-karikatúrákkal, és kimondja: olyan összehangolt akcióról van szó, melyet Ausztria még nem látott a palesztin támadások óta – utalt ezzel a lap az 1980-as évek palesztin terrorhullámára, amely kétszer is elérte Bécset.

A Tett és Védelem Alapítvány – mely az elmúlt években monitorozza az antiszemita és gyűlölet-bűncselekményeket – kimutatása szerint miközben Magyarországon három tucat körül mozog az erőszakos és verbális támadások száma, addig például Ausztriában átlagosa félezer ilyen atrocitás éri a zsidóságot.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter kedden megerősítette az osztrák értesülést, hogy a támadó megpróbált lőszert vásárolni Szlovákiában idén júliusban, ám nem sikerült neki, mert nem volt fegyverviselési engedélye. A szlovák rendőrség azt állítja, az esetről korábban tájékoztatták az osztrák hatóságokat, több információt azonban nem osztanak meg, nehogy veszélyeztessék a nyomozást. A heute.at hírportál szerint a bécsi merénylet elkövetője a nyáron közvetítők segítségével AK–47-es gépkarabélyt és lőszert vásárolt Szlovákiában.

 

Valaki hibázott

 

Szerdán már az is kiderült: egy kommunikációs baki is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a hatóságok és titkosszolgálatok képtelenek voltak megakadályozni a terrortámadást. Az egyébként már jó ideje a látókörükben lévő elkövetőről ugyanis fontos információk sikkadhattak el. Karl Nehammer belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a szlovák titkosszolgálat valóban tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a húszéves merénylő lőszervásárlási próbálkozásáról, majd úgy folytatta: „a felügyelete alá tartozó szervezetnél a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”.

Az osztrák belügy ezután fel is állította a székéből Erich Zwettlert, a bécsi terrorelhárítási ügynökség vezetőjét, mert nem vette észre, illetve nem tulajdonított jelentőséget a külföldi társszervektől kapott figyelmeztető jeleknek. Zwettler maga is kérte a felfüggesztését.

Eric Zwettler

A kormány szerint ugyanis elkerülhető lett volna az osztrák fővárosban elkövetett terrorcselekmény, ha komolyan veszik a jelzéseket.

Nemcsak a szlovák rendőrség tájékoztatását hagyták figyelmen kívül, hanem azt is, hogy az elkövető júliusban többször találkozott két, Németországból érkező iszlamistával. Azt a mecsetet pedig, ahol az albán támadó radikalizálódott, az osztrák elhárítás csak a támadás után azonosította, majd záratta be.

Az osztrák Kronen Zeitung arról is hírt adott, hogy korábban az állam igen jól bánt a bécsi terroristával. A húszéves, albán származású merénylő kedvezményes lakásbérlethez juthatott Bécsben. Fejzulait „Jungwienerként” regisztrálták, emiatt kaphatta meg a támogatást, ami azoknak a 30 év alatti fiataloknak jár, akiknek még nincsen saját lakásuk. Kujtim Fejzulai egy Donaustadtban található, 42 négyzetméteres lakás bérléséhez igényelte a főváros segítségét, amelyet idén májusban meg is kapott. A támadó ugyanebben a hónapban szociális segélyt is kapott, majd később havi 917,35 eurós állami segítséghez is juthatott. Fejzulai osztrák állampolgárként volt jogosult a támogatásokra.