Exit poll: megnyerte a kazah elnök az előrehozott választást

Kaszim-Zsomart Tokajev jelentős reformokat ígért a Nurszultan Nazarbajev korszaka utáni Kazahsztánnak.

2022. november 20., 20:32

Szerző:

Kaszim-Zsomart Tokajev hivatalban lévő kazah államfő nyerte a vasárnapi előrehozott elnökválasztást a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) szerint.

A Nyílt társadalom nevű regionális kutatóintézet felmérése szerint Tokajev a voksok 82,45 százalékát szerezte meg.
Konsztantyin Petrov, a kazak központi választási bizottság vezetője korábban sajtótájékoztatóján közölte, hogy a választói részvétel 69,43 százalék volt.

Azamat Szergazin, a kazah főügyészség szóvivője szerint az elnökválasztás nyugodt körülmények között zajlott.
A voksoláson összesen hat jelölt indult. Zsiguli Dajrabajev, az Auil Demokratikus Hazafias Néppárt jelöltje a voksok 3,33 százalékát, Karakat Abden, a Hivatásos szociális munkások országos szövetsége jelöltje a voksok 2,54 százalékát, Mejram Kazsiken, az Ősök Hagyománya (Amanat) párt jelöltje a voksok 2,23 százalékát, Szaltanat Turszinbekova, a Kazah anyák - út a hagyományokhoz nevű egyesület jelöltje a voksok 2,08 százalékát, Nurlan Aueszbajev, az ellenzéki Országos Szociáldemokrata Párt jelöltje a voksok 2,17 százalékát szerezhette meg.

Tokajev 2019 júniusában lett Kazahsztán elnöke, miután az országot csaknem 30 évig vezető Nurszultan Nazarbajev lemondott. Azon a szavazáson Tokajev a szavazatok 70,96 százalékával nyert.

Az elnök a mostani kampányban "új Kazahsztán" kiépítését hirdette meg, amelyben csökkennek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Idén júniusban népszavazáson alkotmányreformot fogadtak el, amelynek értelmében az államfő mandátuma az eddigi ötéves helyett hétéves lesz, ugyanakkor a megbízatás ezentúl nem újítható meg.

Az elnökválasztás 2024-ben lett volna esedékes, de Tokajev a reformok és az állam szerkezetének megerősítésére hivatkozva előrehozta.

Az év elején az országban tüntetések és véres zavargások zajlottak, amelyeket az üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz drágulása váltott ki, ezeknek számos halálos áldozata is volt. A történek miatt lemondott Aszkar Mamin miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Kaszim-Zsomart Tokajev. Fotó: Kazahsztán elnöki sajtószolgálata / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.