Közeleg a kávévész

Hatalmas bajban vannak a kávénagyhatalmak.

2021. augusztus 31., 10:36

Szerző:

Vesztegzár alá helyezte a vietnámi hadsereg a világkereskedelem egyik legnagyobb helyszínét, Ho Si Minh-várost, a rohamosan terjedő delta variáns miatt. Ho Si Minh-városban található kikötő a tengeri szállítmányozás egyik legfontosabb állomása, ahol rizs-, tea- és kávéhiány alakulhat ki, ha nem enyhítenek a korlátozásokon.

Vietnám a világ egyik legnagyobb robusta kávébab-exportőre, a termék árfolyama idén már 50 százalékkal emelkedett. A vietnámi Kávé- és Kakaószövetség más kereskedelmi szervezetekkel együtt felszólította az ország kormányát, hogy enyhítse az exportkorlátozásokat, különben a nemzetközi partnerek áremelkedésekre és kávéhiányra számíthatnak. A vietnámi közlekedési miniszter azt rendelte el, hogy enyhítsenek a kávéra kiszabott szállítási korlátozásokon az ország déli részének regionális hatóságai. A vietnámi termelők számára hatalmas segítség lenne az exporttilalom mérséklése.

A másik kávénagyhatalom, Brazília is óriási bajban van, hiszen évtizedek óta nem látott szárazság és fagy sújtja, ami óriási kieséseket okozott a kávébab termésben, így az exportban is. Brazília felelős a világ kávéexportjának harmadáért. Ezzel messze ők a legnagyobb exportőrök. Tavaly több mint 1 millió 830 ezer tonnányi kávéval látták el a világot, ami körülbelül 4 milliárd dolláros bevételt jelentett a braziloknak. A második Vietnám, de ők is elmaradnak Brazíliától 1 millió tonnával.

(Kiemelt kép: Egy brazil férfi kávébabot szüretel családi farmján Forquilha do Rio-ban, Brazíliában, 2017. november 23-án. Fotó: Mauro Pimentel / AFP)