Káros lehet a 13 év alattiaknak szánt Instagram-applikáció

A Facebook kijelentette, hogy egyáltalán nem használnának reklámokat az appban és az tartalmazna szülői felügyeleti elemeket is. Ez a hatóságokat eddig nem győzte meg.

2021. május 12., 13:13

Szerző:

A Facebook fejleszti a 13 év alatti korcsoportnak szánt Instagram applikációt, amelyet a cég belső kommunikációjában Instagram Youth-ként emlegetnek - írta a kitekinto.hu. Az ötlet ellen viszont egyre többen tiltakoznak.

A Facebook azt ígérte, tenne lépéseket az Instagram Youth-on elérhető tartalmak korlátozására: kijelentették, hogy egyáltalán nem használnának reklámokat az applikációban és tartalmazna szülői felügyeleti elemeket is a program. De ez a hatóságokat eddig nem győzte meg.

A gyermekek védelme az online tartalmak okozta károktól úgy tűnik az egyik olyan problémakör, amelyben a demokraták és a republikánusok egyetértenek, így a vállalatnak nem lesz könnyű dolga, ha végig akarja vinni terveit.

Az államügyészek által Mark Zuckerbergnek címzett hétfői levélben a kétpárti csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi média használata, kifejezetten az Instagram is, negatív hatással van a gyermekek szellemi jólétére, csökkenti az önbecsülést és az ilyen fiatal korú  gyermekek még nincsenek felkészülve azokra a kíhívásokra, amelyeket egy Instagram-fiók használata okozhat. Ide tartozik a magánélet, az internetes posztok állandósága és annak eldöntése, hogy mit helyes megnézni és megosztani, illetve mit nem. Emellett azt is megemlítették, hogy a Facebook és az Instagram 2020-ban 20 millió olyan képet jelentett, amely gyermekek szexuális bántalmazásával volt kapcsolatban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tegnap 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.