Kapitális drogfogás, ennyi fű a világon nincs

Harminckét tonna kannabisztermést foglalt le a spanyol rendőrség, a testület szombati bejelentése szerint az elkobzott drog mennyisége világrekordnak számít.

2022. november 5., 20:30

Szerző:

A Jardines (Kertek) kódnevű akció az elmúlt hetekben zajlott több városban, az ország középső részén fekvő Toledótól a kelet-spanyolországi Valenciáig, ahol a feltételezett csempészek a drog legnagyobb részét tárolták – közölték a hatóságok. 

A művelet 32 tonna marihuánatermés elkobzásával végződött, ami 1,1 millió tonna termesztett növénynek felel meg, így nemcsak Spanyolországban, de nemzetközi szinten is rekordnak számít – áll a közleményben. 

A termést vákuumos csomagolásban készítették elő, hogy különböző spanyol régiókba és más európai országokba, mindenekelőtt Svájcba, Hollandiába, Németországba és Belgiumba szállítsák. 

Összesen húsz, 29 és 59 év közötti gyanúsítottat – kilenc férfit és tizenegy nőt – állítottak elő a művelet során. A rendőrség közleménye szerint a szervezet, amelyhez tartoztak, a termesztéstől a kábítószer forgalmazásáig a teljes folyamatot ellenőrizte. 

Miután évtizedeken át Spanyolországon át érkezett a hasis Európába, az elmúlt években elszaporodtak az ültetvények az ibériai országban, idevonzva az egész európai kontinens bűnszövetkezeteit.

(Kiemelt képünk: Látogató a Spannabis, nemzetközi cannabis fesztiválon Barcelonában 2022. március 13-án. Fotó: Sabine Greppo/ Hans Lucas/AFP)

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.