Kaczynski Orbánról vesz mintát

Alig néhány hete, hogy a PiS (Jog és Igazságosság) kormányoz Lengyelországban, de hazai és külföldi véleményformálók máris éles kritikával illetik a helyzetet. Szerdán a tekintélyes Financial Times hívta fel a figyelmet arra, hogy Kaczynski mintája Orbán Viktor, és ha nem változtat pártja ezen a magatartáson, ugyanolyan bánásmódot érdemel, mint a magyar miniszterelnök. Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő szerint „nehéz a farkast vegetáriánizmusra rábeszélni”, Adam Michnik neves publicista szerint Lengyelországban csak dekoráció van demokrácia helyett.

2015. december 9., 14:31

„Még mielőtt október 25-én megnyerte a PiS a választásokat, világos volt, hogy ez nem egy egyszerű konzervatív csoport, politikai stílusa a megfélemlítés és a gyanakvás – írja a FT kommentátora. – A párt meggyőződése, hogy a lengyel államnak alapvető megújulásra van szüksége, emellett ez a párt egészségtelen hajlandóságot mutat az összeesküvés-elméletek iránt.”

Dacára a bevezetett változtatások hihetetlen tempójának, korai és túlzott lenne megállapítani, hogy ez a párt veszélyezteti a demokráciát, a pluralizmust és a társadalom humanitárius értékeit. A szerző szerint ugyanakkor kétségtelen, hogy „árt Lengyelország reputációjának, amely mintaszerű előrehaladást tett a posztkommunista Közép-Kelet-Európában”. „Aggodalomra ad azonban okot minden terület, amelyhez az új kormány hozzányúlt”, s ezek közül a legnagyobb, hogy az Alkotmány Bíróságot a saját jelöltjeikkel töltötték fel – írja a brit lap –, hiszen ez az egyetlen olyan szervezet, amely joggal blokkolhatja a párt által hozott törvényeket, ahogy azt megtette a PiS előző, 2005-2007 alatti kormánya idején. A párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski ezt nem felejtette el.

A lap arra is emlékeztet, hogy a kormány szóvivője még tovább ment, amikor felvetette, hogy állítsák Donald Tuskot bíróság elé a szmolenszki, 2010-es légi katasztrófa ügyében tett cselekedetei miatt, amelyben az akkori államfő, Lech Kaczynski is életét vesztette. „S ha mindez nem lenne elég, Lengyelország EU-s szövetségeinek nagyon nem tetszik az új kormány bántó álláspontja a menekült ügyben és kemény álláspontja a klímaváltozás elleni harcban” – így a kommentár.

A németek és más államok hallgatnak, biztosan azért, mert Lengyelország földrajzi elhelyezkedése stratégiai. Emellett a legnépesebb és a legnagyobb gazdaságú ország Közép-Kelet-Európában, ráadásul az EU és a NATO pillére a térségben, amelynek szolidaritása az ukrán válság és az Oroszországgal való egyéb konfliktus miatt a szövetségeknek rendkívül fontos – írja a FT.

A szerző szerint az új lengyel kormány sok cselekedete a magyar kormányfő, Orbán Viktor „arzenáljából vett élő példa”, ezt a politikát csodálja Kaczynski, de kritizálja a Nyugat. Ha a PiS nem változtat ezen, ugyanolyan bánásmódot érdemel, mint Orbán – összegzi a publicista.

Lengyelországban Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztője kommentárjában úgy értékeli, hogy demokrácia helyett dekoráció van. Nem ilyen Lengyelországért harcolt a demokratikus ellenzék, és nem ilyenért szenvedte el a megtorlásokat. Lengyelországban a szabadságot lépésről lépésre tiporják el, a lengyel demokráciát putyinizálják, puccsot hajtanak végre.

„De lengyelek, ez még nem a világ vége! A mi népünk nagyobb katasztrófákat is túlélt, noha ezúttal saját akaratából kapott a fejére ütést!” – írja a neves lengyel publicista. „Legyen ez tanulság mindannyiunknak. A mi választásunk, vagy éppen kedvetlenségünk miatt Lengyelországot egy politikai maffia vezeti. Az ő világuk a fordított jelek világa. Ez nem a PiS-sel való fenyegetés, a PiS saját magát fenyegeti”. Duda elnök eltaposta a lengyel alkotmányt és demokráciát. Egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb ezzel el kell számolnia – írja Michnik.

Megszólalt Aleksander Kwasniewski volt lengyel köztársasági elnök is. Szerinte egyértelműen látni az új kormány akaratát, hogy megváltoztassa az alkotmányt, hogy úgy alakítsa a jogot, hogy a sajátját vezesse be. „Számomra nem meglepő, ami az államkincstár körül, a különleges szolgálatoknál folyik, a káderek lecserélése. Nem lesz meglepő a közmédiában a váltás sem. Ugyanakkor nem vártam, hogy az Alkotmány Bíróság elleni támadás ennyire kíméletlen lesz. Nem akarom elhinni, hogy magasan képzett emberek, akik a PiS nevében lépnek fel a médiában, nem tudták, hogy itt egyszerűen erőszakról van szó” – jelentette ki a volt államfő. „Nehéz rábeszélni a farkast, hogy vegetáriánus legyen!”