Újabb korlátozásokat vezethetnek be jövő héttől

Napok óta rekordot dönt az új fertőzöttek száma Franciaországban.

2021. december 29., 21:01

Szerző:

Franciaország a jövő héttől további korlátozásokat vezet be a koronavírus-járvány miatt, miközben napok óta rekordokat dönt a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma, kedden már meghaladta a 200 ezret, írja az MTI.

Franciaországban – az egészségügyi minisztérium adatai szerint – az elmúlt 24 órában a járvány tavalyi kitörése óta a legtöbb, 208 ezer új fertőzést diagnosztizálták. „Másodpercenként két új beteget regisztrálnak” – tudatta Olivier Véran tárcavezető szerdán egy parlamenti meghallgatáson. Hozzátette: ez francia és európai rekord is egyben.

„Ilyen helyzetben még soha nem voltunk”

– fogalmazott Véran, s arra figyelmeztette a politikusokat a Bourbon-palotában (a nemzetgyűlés épületében), hogy januártól akár napi 250 ezer új fertőzéssel is számolni kell. A francia kormány a hét elején új törvénytervezetet fogadott el, amely az oltási igazolást kívánja bevezetni karantén-intézkedések helyett. Az új tervet Jean Castex miniszterelnök és Olivier Véran miniszter jelentette be. Ennek értelmében jövő hétfőtől legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket, valamint az élet- és italfogyasztást a mozikban, színházakban és a tömegközlekedésen. A kormány egyelőre nem tervez kijárási tilalmat az anyaországban, és az éttermeket és a bárokat sem kívánja lezáratni. A tanítás is újraindul az iskolákban, a tervek szerint január 3-án.

Az indiai-óceáni Réunion szigetén viszont január 1-től január 23-ig este kilenctől reggel öt óráig kijárási tilalom lesz érvényben – jelentették be szerdán. A képviselőházi meghallgatáson Véran védelmébe vette a kormány tervét, amely szerint csakis azok mehetnének étterembe, moziba, színházba, múzeumba és sporteseményekre, akik az oltás valamennyi adagját felvették. Az újbóli lezárások helyett a kormány így kívánja csökkenteni a gyorsan terjedő omikron variáns által az amúgy is túlterhelt kórházakra gyakorolt nyomást - mondta a tárcavezető.

A francia kórházakban már a delta variáns miatt is aggasztó a helyzet – fejtette ki Véran, aki szerint várhatóan az omikron még tovább nehezíti majd a kórházak helyzetét. A miniszter figyelmeztette az oltatlanokat: ezúttal kevés az esélyük, hogy megússzák a fertőzést, a vírus ugyanis nagyon gyorsan terjed. Franciaországban a lakosság 77 százalékát oltották be, és felgyorsították az emlékeztető oltások beadását is, de több mint 4 millió felnőtt továbbra is oltatlan. Az intenzív osztályokon több mint 3400 Covid-beteget ápoltak szerdán, vagyis tíz százalékkal többet, mint a múlt héten.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nőt szaglásvizsgálatnak vetnek alá az északkelet-franciaországi Nancy Egyetemi Kórházban, 2020. október 28-án. Fotó: AFP | Jean-Christophe Verhaegan)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.