Brit kémek: jól elintézték az ukránok a szevasztopoli hajóüzemet

A szevasztopoli hajóüzem elleni ukrán támadás nemcsak egy partraszállító hajót és egy tengeralattjárót, de a szárazdokkot is hosszú időre kivonta a forgalomból.

2023. szeptember 15., 12:12

Szerző:

Szerdán hajnalban súlyos ukrán rakétatámadás érte a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze sztálinista politikusról elnevezett hajóüzemet, aminek szárazdokkjában két karbantartás alatt álló hajó is tartózkodott, ezek is komoly sérüléseket szenvedtek – derül ki a brit védelmi minisztérium legfrissebb háborús tájékoztatójából. 

A két karbantartás alatt álló jármű a Minszk partraszállító hajó és a Rosztov-na-Donu, Kilo 636,3-osztályú dízel-tengeralattjáró volt. Ezek közül a Minszk gyakorlatilag megsemmisült, míg a Rosztov helyreállítása is évekbe telhet, miközben a szárazdokk maga is annyira megrongálódott, hogy hónapokig használhatatlan maradhat – írja a HVG

Komoly problémát okozhat ez az orosz Fekete-tengeri Flotta számára, mivel az így kihullott karbantartási kapacitást nem tudják pótolni, emellett a Rosztov elvesztése azt is jelenti, hogy a flotta eredetileg négy, robotrepülőgépek indítására alkalmas tengeralattjárójából már csak három maradt. Ezek a tengeralattjárók jelentős szerepet játszanak az Ukrajna elleni rakétatámadásokban. 

(Kiemelt képünkön: A BlackSky által 2023. szeptember 13-án készített és kiadott kézi műholdképek kombinációja a krími Szevasztopoli Hajógyár általános képét mutatja 2023. szeptember 12-én, a sztrájk előtt (fent R), és a hajógyárban keletkezett károk általános képét a sztrájk után, 2023. szeptember 13-án. Korábban, szeptember 13-án az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy ukrán cirkálórakéták csapást mértek az éjszaka folyamán a krími Szevasztopol kikötőjében lévő hajógyárra. Fotó: Handout / BLACKSKY / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.