Jogvédők: A jemeni konfliktus szereplői kiéheztetést alkalmaztak háborús eszközként

A jemeni lázadók széles körben használnak gyalogsági aknákat is.

2021. szeptember 1., 21:47

Szerző:

A jemeni polgárháború szereplői kiéheztetést alkalmaztak háborús eszközként – állapította meg két jogvédő szervezet szerdán közzétett jelentésében. A 275 oldalas dokumentumot a jemeni székhelyű Mvatana és a Global Rights Compliance emberi jogi szervezetek állították össze, írja az MTI. Mindkét jogvédő szervezet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy utalja az esetleges jemeni háborús bűncselekmények kivizsgálását a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

A jelentés olyan eseteket rögzített, amelyekben a jemeni kormányerők oldalán harcoló, szaúdi vezetésű koalíció légicsapást mért farmokra, víztisztító létesítményekre és kisebb halászhajókra is az iráni támogatást élvező húszi síita lázadók elleni harcban. A felkelők részéről pedig olyan történéseket dokumentált, amelyek során akadályozták a nélkülözhetetlen humanitárius segélyek, egyebek között élelmiszerek eljuttatását az ellenőrzésük alatt lévő térségekbe. A jelentés mindemellett kiemeli, hogy a jemeni lázadók széles körben használnak gyalogsági aknákat, amelyek több juhászt is megöltek, illetve megcsonkítottak, de kárt okoztak a nyájakban is, és meggátolták a földműveseket, hogy biztonságban hozzáférhessenek földjeikhez.

A jelentés mindenekelőtt Haddzsa, Szaada, Hodeida és Taiz kormányzóságokban 2015 és 2021 között zajlott olyan összecsapásokra összpontosít, amelyek hatással voltak a lakosság élelmiszer- és ivóvízellátására. A jogvédők szerint a konfliktus szereplői jelentős mértékben akadályozták a civil lakosság ellátását, miközben ismerték a viszontagságos humanitárius helyzetet, „amelyben a többi között gyerekek is éhen haltak”.

(Kiemelt kép: huszi lázadókhoz hűséges katonák 2021. augusztus 30-án. Fotó: Mohammed Huwais / AFP) 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.