Joe Biden belengette, hogy mégis maradnak amerikai csapatok Afganisztánban

Az amerikai elnök továbbra is hangoztatja az afganisztáni kivonulás helyességét.

2021. augusztus 19., 07:48

Szerző:

Az USA csapatok az amerikaiak evakuálásának augusztus 31-i határideje után is Afganisztánban maradhatnak - közölte szerdán Joe Biden. Az Egyesült Államok elnöke továbbá kifejtette, hogy véleménye szerint nem lehetett volna nyugalomban, káosz nélkül levezényelni a kivonulást – írta az MTI.

„Ha maradnak amerikai állampolgárok, akkor addig maradunk, amíg mindannyiukat ki nem hozzuk” - mondta Biden ABC News hírtelevíziónak adott interjúban, amely egy olyan napon hangzott el, amikor számos amerikai törvényhozó sürgette, hogy hosszabbítsa meg az általa a végleges kivonulásra kitűzött határidőt. Biden heves bírálatoknak van kitéve a kivonulás kezelése miatt, amelyet az elmúlt napokban a kabuli repülőtéren és környékén uralkodó káosz jelenetei uraltak, ahol az emberek kétségbeesetten próbálták elhagyni az országot. Biden megvédte döntéseit, mondván, hogy a 20 éve tartó amerikai szerepvállalás befejezésével elkerülhetetlenek voltak a problémák - írta anyagában a Reuters hírügynökség.

Az elnök az interjúban hangsúlyozta: „az az elképzelés, hogy valahogyan ki lehetett volna jutni anélkül, hogy káosz következett volna be, nem tudom, hogyan lett volna lehetséges”. Azt is hozzátette, hogy a tálibok egyelőre együttműködnek abban, hogy segítik az amerikaiak kimenekítését az országból. Biden ugyanakkor kiemelte, hogy „némileg több nehézségünk van” az amerikaiakkal szövetséges afgán állampolgárok evakuálásában. Az a gyorsaság, amellyel a tálib erők visszafoglalták Afganisztánt, ahogy az amerikai és más külföldi erők kivonultak, kaotikus jelenetekhez vezetett a repülőtéren, ahol diplomaták, külföldi állampolgárok és afgánok próbálnak menekülni, de tömegek és tálib ellenőrzőpontok is akadályozzák őket ebben - derült ki a hírügynökségi beszámolóból.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az afganisztáni helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 16-án. Fotó: Evan Vucci/ MTI/ AP)