Joe Biden belengette, hogy mégis maradnak amerikai csapatok Afganisztánban

Az amerikai elnök továbbra is hangoztatja az afganisztáni kivonulás helyességét.

2021. augusztus 19., 07:48

Szerző:

Az USA csapatok az amerikaiak evakuálásának augusztus 31-i határideje után is Afganisztánban maradhatnak - közölte szerdán Joe Biden. Az Egyesült Államok elnöke továbbá kifejtette, hogy véleménye szerint nem lehetett volna nyugalomban, káosz nélkül levezényelni a kivonulást – írta az MTI.

„Ha maradnak amerikai állampolgárok, akkor addig maradunk, amíg mindannyiukat ki nem hozzuk” - mondta Biden ABC News hírtelevíziónak adott interjúban, amely egy olyan napon hangzott el, amikor számos amerikai törvényhozó sürgette, hogy hosszabbítsa meg az általa a végleges kivonulásra kitűzött határidőt. Biden heves bírálatoknak van kitéve a kivonulás kezelése miatt, amelyet az elmúlt napokban a kabuli repülőtéren és környékén uralkodó káosz jelenetei uraltak, ahol az emberek kétségbeesetten próbálták elhagyni az országot. Biden megvédte döntéseit, mondván, hogy a 20 éve tartó amerikai szerepvállalás befejezésével elkerülhetetlenek voltak a problémák - írta anyagában a Reuters hírügynökség.

Az elnök az interjúban hangsúlyozta: „az az elképzelés, hogy valahogyan ki lehetett volna jutni anélkül, hogy káosz következett volna be, nem tudom, hogyan lett volna lehetséges”. Azt is hozzátette, hogy a tálibok egyelőre együttműködnek abban, hogy segítik az amerikaiak kimenekítését az országból. Biden ugyanakkor kiemelte, hogy „némileg több nehézségünk van” az amerikaiakkal szövetséges afgán állampolgárok evakuálásában. Az a gyorsaság, amellyel a tálib erők visszafoglalták Afganisztánt, ahogy az amerikai és más külföldi erők kivonultak, kaotikus jelenetekhez vezetett a repülőtéren, ahol diplomaták, külföldi állampolgárok és afgánok próbálnak menekülni, de tömegek és tálib ellenőrzőpontok is akadályozzák őket ebben - derült ki a hírügynökségi beszámolóból.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az afganisztáni helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 16-án. Fotó: Evan Vucci/ MTI/ AP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.