Stoltenberg: Senki sem élhet vissza Izrael jelen helyzetével

Egyetlen Izraellel ellenséges nemzet vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni az Izraelben kialakult jelenlegi helyzetet, vagy azt, ha esetleg a konfliktus súlyosabbá válik – hívta fel a figyelmet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján.

2023. október 12., 20:46

Szerző:

„A közel-keleti helyzet most nagyon nagy kihívást jelent, és természetesen mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Izraellel ellenséges nemzetek vagy szervezetek megpróbálnak előnyt kovácsolni ebből, például a libanoni Hezbollah vagy Irán” – közölte Jens Stoltenberg.

Hozzátette: az Egyesült Államok már katonai erőket telepített a térségbe, hogy megakadályozza a feszültségek fokozódását. Stoltenberg elmondta, hogy Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter tájékoztatta a szövetségeseket a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokról, és a folyamatban lévő izraeli válaszlépésekről.

”A szövetségesek határozottan elítélték a Hamász civilek elleni igazolhatatlan támadásait, és felszólítottak a túszok azonnali szabadon bocsátására. Együttérzünk mindazokkal, akiket ezek a szörnyű támadások érintettek” – jelentette ki a főtitkár.

Hozzátette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de a konfliktus kibontakozása során a civilek védelme alapvető fontosságú. Mint mondta, „vannak háborús szabályok, sok szövetséges az arányos válaszlépéseket hangsúlyozta, ugyanakkor nagyon világosan elítélték a brutális atrocitásokat és az erőszakot, amelyekért a Hamász a felelős”. Hangsúlyozta, hogy a NATO mint szervezet „közvetlenül nem érintett” a konfliktusban, de fontosnak nevezte, hogy a védelmi miniszterek foglalkoztak a helyzettel tanácskozásuk során.

A szerb-koszovói helyzetről szót ejtve Stoltenberg elmondta: a közelmúltbeli feszültségekre reagálva a NATO az elmúlt hetekben több száz további tartalékos erőt vezényelt a KFOR-hoz. „Ezek megfontolt lépések annak biztosítására, hogy a KFOR rendelkezzen a szükséges erőkkel ahhoz, hogy pártatlanul teljesíthesse ENSZ-megbízatását” – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet, hogy Belgrádnak és Pristinának felelősségteljesen kell viselkednie, tartózkodnia kell a destabilizáló akcióktól, és újra be kell kapcsolódnia az EU által közvetített párbeszédbe, „mert ez az egyetlen út a tartós békéhez”.

A főtitkár bejelentette az is, hogy a NATO a jövő héten tartja a Steadfast Noonnak elnevezett éves nukleáris gyakorlatát, a művelet Olaszország, Horvátország és a Földközi-tenger felett zajlik majd, és „hozzájárul a szövetség nukleáris elrettentő erőjének, hitelességének, hatékonyságának biztosításához. A gyakorlat egyértelmű üzenetet küld arról, hogy a NATO minden szövetségesét megvédi” – mondta.

Közölte továbbá, hogy csütörtökön a miniszterek a Balti-tenger kulcsfontosságú tenger alatti infrastruktúrájában keletkezett károkkal is foglalkoztak. „Ha bebizonyosodik, hogy ez egy szándékos támadás volt, az súlyos incidensnek minősül. Erre pedig egységes és határozott válaszlépéseket kell tenni” – mondta.

Végezetül arról beszélt, hogy „előre kell lépni a svéd NATO-tagság ratifikálásával kapcsolatban. Örülök, hogy a török védelmi miniszter megerősítette, hogy Ankara kitart a vilniusi megállapodás mellett, amely a svéd csatlakozás véglegesítésére irányul. Most azt várjuk, hogy a török kormány benyújtja a csatlakozási jegyzőkönyvet a Nagy Nemzetgyűlésnek, és együttműködik a Közgyűléssel a gyors ratifikáció érdekében” – mondta a NATO-főtitkár.

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtótájékoztatót tart a NATO brüsszeli központjában 2023. október 12-én. Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.