Őrizetbe vették Jekatyerinburg volt polgármesterét Oroszországban

Nem tetszett neki a háború, beszélt is róla, „a hadsereg lejáratása miatt” pedig most elhurcolták.

2022. augusztus 24., 07:42

Szerző:

Őrizetbe vették Jevgenyij Rojzman volt jekatyerinburgi polgármestert szerdán a lakásán az ellene „az orosz fegyveres erők lejáratása” címén indított büntetőeljárás keretében.

Lejla Guszeinova, Rojzman asszisztense, a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenzéki politikus jótékonysági alapítványánál a hatóságok házkutatást készítenek elő.

Rojzman egyike volt annak a maroknyi Kreml-kritikus aktivistának, akinek sikerült polgármesteri választást nyernie a Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök harmadszori elnökké választása ellen 2012-ben kibontakozott tiltakozások nyomán. A városvezetői posztot 2013 és 2018 között töltötte be, majd a független hangvételű, az Ukrajna elleni invázió elindítását követően megszűntetett Eho Moszkvi rádió kommentátora lett, valamint közéleti tevékenységet is folyatott.

Márciusban és áprilisban egy jekatyerinburgi bíróság három, egyenként 50 ezer rubeles pénzbírságot szabott ki Rojzmanra, a fegyveres erők nyilvános lejáratás címén. A volt polgármester fellebbezett a határozatok ellen, de a Szverdlovszk megyei bíróság helybenhagyta őket.

Májusban a politikusra 85 ezer rubeles bírságot is kiróttak, amiért a közösségi médiában olyan bejegyzést tett közzé Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről, amely "sérti az emberi méltóságot és tiszteletlenséget fejez ki az Oroszországi Föderáció hatóságaival szemben".

2021-ben Moszkvában és Jekatyerinburgban részt vett több engedély nélkül megtartott tüntetésen, amiért 60 ezer rubelre büntették. Emellett kilenc napi elzárásra is ítélték ilyen megmozdulások szervezése címén, amit végül egynapos büntetésre csökkentettek.

A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 7 forintot ér.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.