Bloomberg: Japánban is elkezdhetik keverni az oltásokat

Így gyorsítanák fel az oltási kampányt.

2021. augusztus 29., 11:07

Szerző:

Hamarosan Japánban is elkezdhetik keverni a vakcinákat, a politikai vezetés ezzel gyorsítaná fel az oltási kampányt – írja a Bloomberg. A kezdeményezés szerint az AstraZeneca oltóanyagát a modern, mRNS technológiával készült, és a japán hatóságok által elfogadott Pfizer illetve Moderna oltóanyagával lehetne vegyesen beadni – mondta Taro Kono oltásügyi miniszter vasárnap a Fuji TV híradójában. Az AstraZeneca továbbra is nyolc hetet ajánl a két oltás felvétele között, azonban a keverés hatására a két dózis beadása közötti idő is lerövidíthető lenne.

A vakcinák keverésével kapcsolatos eddig elvégzett tanulmányok azt mutatják, hogy legalább ugyanolyan, de sokszor még erősebb immunválasz alakulhat ki, ha két külön típusú vakcinával oltatjuk be magunkat. Az egyelőre nem világos, hogy melyik kombináció nyújthatja a legjobb védelmet, viszont arra figyelmeztetnek, hogy a mixelés hatására durvább mellékhatások lehetnek. Taro Kono bejelentését követően arra kérte az egészségügyi minisztériumot, tegye közzé álláspontját arról, hogy rendben van-e a vakcinák keverése. 

Japánban a többi fejlett országhoz képest később kezdődött el az oltási kampányt, azonban nyár eleje óta rendkívüli ütemben növekszik a beadott vakcinák száma. A lakosságnak eddig mintegy 44 százaléka kapta meg mindkét dózist, a 65 év felettiek körében pedig közel 90 százalékos az átoltottság. Ennek ellenére a fiatalabbak jelentős része nem oltatta be magát. Az országban eddig közel 125 millió vakcinát adtak be, ezek nagy része Pfizer és Moderna vakcinával történt. Az AstraZenecát a vérrögképződésről szóló hírek után sokáig nem akarták engedélyezni, végül májusban került sor erre. Az oltások nagy részét Japán belföldön gyártja, így nem elsősorban az importra támaszkodnak.

(Kiemelt kép: Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával oltanak be egy asszonyt Tajpejben 2021. június 15-én. Tajvan megkezdte az 1,2 millió, Japántól kapott AstraZeneca vakcina oltási kampányát a koronavírussal fertőzöttek számának megfékezése céljából. Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)