Japán területen csapódott be egy észak-koreai rakéta

Interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea pénteken, a rakéta a japán parti őrség és Hamada Jaszukazu nemzetvédelmi miniszter beszámolója szerint több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigettől csapódott be a tengerbe.

2022. november 18., 06:41

Szerző:

A Thaiföldön tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a kísérletet, de jelezte, hogy a rakéta kárt feltehetően nem okozott. Tokió számításai szerint a rakéta a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó körzetben érkezett a tengerbe. 

Elsőként a dél-koreai hadsereg számolt be arról, hogy Phenjan ismét olyan rakétát indított el, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai értelmében nem lenne szabad kísérleteznie. 

Az interkontinentális ballisztikus rakéták a leghosszabb hatótávolságú észak-koreai fegyverek, és Phenjan azon dolgozik, hogy akár az Egyesült Államokat is elérhesse velük. Észak-Korea több évig szüneteltette a kísérleteket ezekkel a rakétákkal, de idén felújította a teszteket. 

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői múlt hét végi találkozójukon a biztonsági együttműködés egymás közti fokozásáról állapodtak meg. Észak-Korea külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy ez kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban, és Phenjan a korábbinál "hevesebben" kénytelen reagálni rá.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ezen a 2022. március 24-én készült, a dél-koreai védelmi minisztérium által Szöulban rendelkezésre bocsátott kézi fotón egy ATACMS (Army Tactical Missile System) lövedék kilövése látható egy meg nem nevezett helyről a Keleti-tenger (Japán-tenger) környékén, egy éleslövészeti gyakorlat során, miután Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki. JO YONG HAK / Dél-koreai Védelmi Minisztérium / AFP)

 

 

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.