Japán visszaállítaná hadseregét, ehhez alkotmányt kell módosítania

Japán védelmének drasztikus megerősítését ígérte a következő évekre Kisida Fumio japán miniszterelnök hétfőn, miután a japán kormánykoalíció megszerezte a szenátusi helyek többségét az előző napi választásokon.

2022. július 11., 17:11

Szerző:

A japán felsőházban 248 szenátor foglal helyet. A választók 125 mandátum sorsáról döntöttek vasárnap, amelyekből 63-at a Liberális Demokrata Párt (LDP), 13-at pedig koalíciós partnere, a Komeito szerzett meg. A kormánykoalíció így összesen 146 hellyel rendelkezik a szenátusban. 

Kisida leszögezte: folytatni akarja az elődje, a meggyilkolt Abe Sindzó által kijelölt politikai irányvonalat. Ehhez hozzátartozik a második világháború után keletkezett japán alkotmány megreformálása, amely Abe egyik elsődleges célja volt – jegyezte meg.

A néhai kormányfő korábban sokszor kifogásolta, hogy az Egyesült Államok által tollba mondott alkotmány nem illik egy független nemzethez.

A változás támogatói a választások után kétharmados többséggel rendelkeznek a szenátusban. A miniszterelnök elmondta: Oroszország ukrajnai inváziója, Kína növekvő befolyása és az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt a japán kormány a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékára emelné a védelmi kiadásokat. Kisida egységre és a politikai stabilitás megőrzésére szólította fel pártját. „Remek vezetőt veszítettünk, és ez kétségkívül számos hatással lehet ránk” – mutatott rá a miniszterelnök. ”Pártunknak egységet kell mutatnia a nehéz helyzetekkel szemben” – húzta alá.

Kisida tavaly októberben lépett hivatalba Abe pártfogoltjaként. Első hónapjaira a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem nyomta rá a bélyegét. Az LDP berkeiből származó információk szerint a kormányfő szeptemberig átalakítja kormányát és a pártvezetést is.

(Kiemelt képünk illusztráció. A japán parti őrség által közreadott felvételen a kínai haditengerészet egyik felderítőhajója (b) cirkál a japán parti őrség egyik őrhajója mellett a japán ellenőrzés alatt álló kelet-kínai-tengeri Szenkaku-szigetek (kínaiul Tiaojü (Diaoyu)-szigetek) közelében 2013. február 4-én. Ezen a napon két kínai felderítőhajó hatolt be egy időre japán vizekre, tovább fokozva az utóbbi hónapokban újra kiéleződött japán-kínai szigetvitát. Fotó: MTI/EPA/Japán parti őrség)