Izraeli–palesztin konfliktus: békíteni megy az amerikai külügyminiszter

Izrael és a Hamász eddig betartotta a tűzszüntet, közben a tartós fegyvernyugvásról folynak egyeztetések, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe látogat a jövő héten.

2021. május 22., 19:11

Szerző:

Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet betartotta a tizenegy napos konfliktusuknak véget vető tűzszünetet szombaton, közben egyiptomi közvetítők tárgyalnak velük a tartós fegyvernyugvásról, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig a jövő hét közepén a térségbe látogat, hogy megbeszélést folytasson izraeli és palesztin vezetőkkel.

Bár az izraeli rendőrség pénteken összecsapott palesztin tüntetőkkel Jeruzsálemben, a tűzszünet aznap hajnali életbe lépése óta a Hamász nem lőtt ki rakétákat Izraelre, és az izraeli hadsereg sem mért csapást az enklávéra. Izraelben 13, míg a Gázai övezetben 248 halottja van az elmúlt napok eseményeinek.

Pénteken egyiptomi küldöttség utazott Izraelbe, hogy a tűzszünet megerősítéséről tárgyaljon. A delegáció azóta Izrael és a Gázai övezet között ingázik, és a közvetett tárgyalások szombaton is folytatódtak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe utazik – várhatóan a jövő héten –, hogy segítsen rendezni a helyzetet, és az újjáépítésről egyeztessen a felekkel.

(Kiemelt képünkön: A Gázai övezetből fellőtt rakétákat semlegesít az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer 2021. május 16-án. Fotó: AFP | Jack Guez)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.