Izraeli kémek szerint Iránban már népfelkelés van

Az iráni tüntetések egyre jobban hasonlítanak egy népfelkeléshez, de a teheráni rezsimre jelenleg nem jelentenek „valódi veszélyt” – közölte az izraeli katonai hírszerzés vezetője hétfőn.

2022. november 21., 17:24

Szerző:

„Azt hiszem, a tüntetések elérték azt a szintet, amely már a népfelkelés birodalmába tartozik” – fogalmazott Aharon Haliva vezérőrnagy a Tel-avivi Egyetem Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében. „Ha közelebbről szemügyre vesszük az eseményeket, főleg az incidensek időpontjait, a nemzeti intézményekben és az állami jelképekben okozott károkat, a halottak számát, akkor azt látjuk: valami más történik most, ami nagyon is aggasztja a teheráni rezsimet” – mutatott rá a katonai hírszerzés vezetője. 

„Jelenleg azonban nem látom, hogy valódi veszélyt jelentenének az iráni vezetésre” 

– tette hozzá Haliva. 

A 22 éves Mahsza Amini szeptemberi halála, mely az iráni erkölcsrendészet őrizetében következett be, országos tüntetéssorozat váltott ki. A tiltakozás az ország azon térségeiben a legintenzívebb, ahol a 10 milliós iráni kurd közösség tagjainak többsége él. 

Izrael több évtizede hidegháborúszerű konfliktusban áll az Iránnal, és árgus szemekkel követi az iráni fejleményeket, miközben igyekszik meggyőzni a világ hatalmait: szigorítsanak a diplomáciai lépéseken, amelyek Teherán vitatott atomprogramját hivatottak kordában tartani.

(Kiemelt képünk: Az egyik lövöldözésben megölt emberek temetése az iráni Huzesztán tartomány Izeh városában 2022. november 18-án. A tüntetések kirobbanása óta a legsúlyosabb erőszakos cselekmények egyikében motoros támadók hét embert, köztük egy nőt és két kilenc és 13 éves gyermeket lőttek agyon Izeh központi piacán 2022. november 16-án este. Fotó: ALIREZA MOHAMMADI / isna / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.