Izraelben gyásznapot tartanak az október 7-i terrortámadás áldozatainak emlékére

Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartanak az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére – jelentette a helyi média kedden.

2023. november 7., 14:45

Szerző:

Izraelben kedden délelőtt 11-kor egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egy hónappal ezelőtti, több mint 1400 halálos áldozat emléke előtt. A halálos áldozatok mellett több ezren megsebesültek, és mintegy 240 embert, csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket is a Gázai övezetbe hurcoltak az országba betörő iszlamista fegyveresek. 

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a közintézményekben, a többi között a Héber Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen és a haifai Technionban, melyeket egyperces néma csenddel nyitnak meg.

A központi rendezvényt este fél hétkor Tel-Avivban, a Kultúra Csarnokában tartják. Az oktatási intézményekben és az ifjúsági mozgalmakban kedden a meggyilkoltak emlékének szentelik a tanítást és a foglalkozásokat.

A magyar állampolgár édesanya, Majan Zin, akinek 8 és 15 éves kislányát hurcolta el a Gázai övezetbe a Hamász, a közösségi médiában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz és Joe Biden amerikai elnökhöz fordult, arra kérve őket, hogy hozzák vissza gyermekeit a Hamász fogságából. Amennyiben ez nem lehetséges, azt kéri, hogy őt is engedjék Gázába, hogy együtt lehessen kislányaival.

Két hete régészek is segítik a gyilkosságok helyszínein a halottak maradványainak felkutatását, az áldozatok azonosítását. Munkájuk nyomán tíz újabb meggyilkolt ember személyazonosságát sikerült megállapítani.

Október 7. után izraeliek tömege szakította meg külföldi utazását vagy hosszabb tartózkodását, és tért vissza Izraelbe. A férfiak hazatérésük után bevonultak tartalékos szolgálatra.

A Ben Gurion repülőtér nyilvántartása szerint a háború október 7-i kitörése óta több mint 331 ezer izraeli tért vissza az országba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP)