Vízágyút is bevetett a rendőrség az izraeli tüntetéseken

Az emberek az utcára vonultak, miután az izraeli parlament hétfőn elfogadta az igazságügyi reformcsomag első elemét.

2023. július 25., 09:42

Szerző:

Sztrájkba kezdtek az izraeli orvosok és ismét tüntetők vonultak az utcára hétfő este. A Tel-Aviv-i utcai megmozdulásokon a rendőrség vízágyúkat is bevetett – írta a Reuters.

A munkabeszüntetés tiltakozás amiatt, hogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és szélsőjobboldali kormánykoalícióját támogató képviselők megszavazták az igazságügyi reformcsomag első elemét. Elemzők szerint a reform végérvényesen letérítheti Izraelt a demokratikus útról.

Az Izraeli Orvosi Szövetség, amely azt állítja, hogy az orvosok 95%-át képviseli, 24 órás tiltakozást tart, amely alól csak a jeruzsálemi orvosi ellátás és a sürgősségi ellátás jelent kivételt. Az orvosokhoz sztrájkjához kedden a gyakornokok 73%-a csatlakozott. 

A rendőrség vízágyúval – és most először gázsprayvel– oszlatta az embereket, akik közül néhányan tüzet is gyújtottak az utcákon. Több városban a bevásárlóközpontok és az üzletek szolidaritásból bezártak.

Sok tüntető befogta az orrát vagy a közeli bokrokról leszakított rozmaringágakat használta arra, hogy megvédje magát a gázspray hatásától.

Legalább 19 embert tartóztattak le – olvasható a Reuters helyszíni tudósításában.

A tüntetések azért robbantak ki, mert hétfőn az izraeli parlament elfogadta a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, mely csökkentené a bíróságok hatáskörét. A parlament július 10-én már első olvasatban elfogadta a javaslatot, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az „észszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.

(Kiemelt kép: Az izraeli rohamrendőrök vízágyúkkal locsolják a tüntetőket az izraeli kormány igazságügyi reformterve elleni tiltakozáskor Tel-Avivban 2023. július 24-én. Az izraeli törvényhozók július 24-én jóváhagyták egy vitatott igazságügyi reformterv kulcsfontosságú záradékát, amelynek célja, hogy korlátozza a legfelsőbb bíróság jogkörét a kormány döntéseinek megsemmisítésében. JACK GUEZ / AFP)