Izrael nem adja el a Pegasus kémszoftvert Ukrajnának, mert tartanak Oroszországtól

Egyes források szerint Moszkva szoros titkosszolgálati kapcsolatban áll Izraellel.

2022. március 24., 06:38

Szerző:

Izrael nem adja el az NSO Pegasus nevű kémprogramját Ukrajnának, mert tart Oroszország haragjától – jelentette a Maárív című újság hírportálja szerdán.

A Maáriv brit és amerikai sajtóforrásokat idézve úgy tudja, Ukrajna 2019 óta nyomást gyakorolt Izraelre, hogy megvásárolhassa az NSO-kémszoftverét, de ezt Jeruzsálem megtagadta. Az ukrajnai orosz invázió 28. napján pedig Izrael ismét megtiltotta Ukrajnának a „Pegasus” kémprogram beszerzését, mert attól fél, hogy eladásával magára haragítaná Oroszországot.

Ukrán hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán illetékesek nem értik Izrael döntését, mert Jeruzsálemnek nincs elég jó oka arra, hogy Ukrajnától megtagadja a hozzáférést a kémprogramokhoz. Más források szerint Izrael döntése azt tükrözi, hogy „nem hajlandó feldühíteni Oroszországot”, ugyanis Moszkva szoros titkosszolgálati kapcsolatban áll Izraellel. Ukrajna az orosz telefonszámokra összpontosítana a Pegasus alkalmazásával, és ez az orosz titkosszolgálatok szemében ellenük szóló agressziónak minősülne.

„Az export-ellenőrzéssel kapcsolatos politikai döntések figyelembe veszik a biztonsági és stratégiai megfontolásokat, s magukban foglalják a nemzetközi megállapodások betartását is” 

– közölte válaszában az izraeli védelmi minisztérium.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.