Izrael kihasználja az orosz–ukrán háborút a Palesztin Hatóság miniszterelnöke szerint

Ciszjordániai telepesek toborzását vetette Izrael szemére Mohammed Stajje.

2022. március 22., 16:40

Szerző:

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke óva intette az izraeli vezetést, hogy az Izraelbe érkező ukrán menekülteket a ciszjordániai zsidó telepekre költöztesse – jelentette kedden az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap.

Mohammed Stajje a palesztin kabinet ülésén tett felszólalásában azt vetette Izrael szemére, hogy „kihasználja az ukrajnai háborút” azért, hogy a menekültek személyében új telepeseket toborozzon, egyúttal azzal vádolta meg a nemzetközi közösséget, hogy „kettős mércét alkalmaz” a palesztinokkal és az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok több, a harcok elől elmenekült ukrán családot szállítottak a ciszjordániai zsidó telepere, köztük a Nablusztól délre eső Jichárra ahonnan többször támadtak palesztinokra és rongáltak meg palesztin tulajdonokat – emlékeztetett a lap.

Joszi Dagan, a ciszjordániai telepekért felelős regionális tanács vezetője nemrég azt mondta, a „megnyitják szívüket és kapuikat az ukrajnai zsidók előtt”. 

„Izrael, amely meggyilkolja, letartóztatja és megfélemlíti népünket, nem alkalmas arra, hogy a világbékéről beszéljen, miközben erővel tartja megszállás alatt a földünket” – fogalmazott Stajje.

A miniszterelnök mindazonáltal üdvözölte az Egyesült Államok külügyminisztériumának a kétállami megoldáshoz nyújtott elvi támogatását, valamint a palesztinoknak nyújtandó újabb segélyekről szóló döntését, ám hangsúlyozta: a szavakat tetteknek kell követniük. Beszéde további részében a kormányfő kitért a március 26-án tartandó palesztin helyhatósági választásokra, amelyeket a demokrácia fontos részének nevezett.

(Kiemelt képünk: Mohammed Staje palesztin miniszterelnök (j) sajtótájékoztatót tart a ciszjordániai Rámalláhban 2021. november 10-én. Fotó: MTI/EPA / Alaa Badarneh)