Libanonból érkező drónt lőtt le az izraeli hadsereg

Észak-Izraelben az izraeli hadsereg lelőtt egy Libanon irányából behatoló kisméretű drónt.

2023. május 25., 20:51

Szerző:

 A Galilea északi részén, Izrael északi határánál Libanonból Izrael területére hatoló drón útját végig követte a hadsereg légvédelmi egysége. A kisméretű, fegyvertelen megfigyelő eszközt elektronikus hadviseléssel lőtték le az északi Zarit város közelében, miután megzavarták távvezérlését és előidézték a lezuhanását – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet az izraeli hadsereg közlése alapján.

Az elmúlt két évben a hadsereg sikeresen lelőtte az északi határ libanoni oldaláról és a Gázai övezetből átirányított drónokat az északi és a déli parancsnokság területén létrehozott irányítóközpontok segítségével.

„Az izraeli hadsereg továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza Izrael szuverenitásának megsértését” – közölte az incidens után a hadsereg szóivője.

A libanoni síita Hezbollah és a szervezethez köthető média mindeddig nem foglalkozott a drónok lelövésével. Libanon és Izrael között soha nem született békeegyezmény, csak tűzszünet szabályozza kapcsolatukat.

Libanon rendszeresen kinyilvánítja nemtetszését a légterébe behatoló izraeli megfigyelő drónok miatt, de az izraeli hadsereg szerint ezek szükségesek a Hezbollah tevékenységének figyelemmel kíséréséhez, melyet a libanoni kormánynak kellene felügyelnie. Kedden az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le Dél-Libanonban, melyben felszólította az ott élőket, hogy ne lépjék át az izraeli határt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hennagyij Mincsenko / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.