Izrael biztosította a gázai határt

Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát, az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére – közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari hétfő reggel a katonai rádióban.

2023. október 10., 09:47

Szerző:

A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe. Ugyanakkor úgy vélik, hogy még lehetnek bujkáló terroristák Izrael területén. 

Az izraeli légierő több mint kétszáz célpontot lőtt a Gázai övezetben hétfő éjjel. Köztük egy fegyverraktárként szolgáló mecsetet, egy lakást, melyet az iszlamista Hamász egyik rakétákat lövő osztaga birtokolt, a terrorszervezet használta sokemeletes épületet, és egyéb katonai létesítményeket. 

Az izraeli hadsereg azt tanácsolta az ott élő palesztinoknak, hogy hagyják el a Gázai övezetet Egyiptom irányába az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború idejére. 

„A rafahi átkelő még nyitva van. Aki távozni tud, annak azt javaslom, hogy hagyja el a területet” 

– mondja Richard Hecht alezredes külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésében.

Az izraeli hadsereg már 123, a szombaton kezdődő terrortámadás óta elesett katona nevét hozta nyilvánosságra. Kedden a katonai rádió szerint több mint száz izraeli családot értesítenek arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja Gázában. Az izraeli polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy készítsék elő óvóhelyeiket a három napos túlélésre. Fejenként és naponta három liter vizet, száraz élelmet, elemmel működő világítást, figyelmeztetésekhez és híradásokhoz elemmel-akkumulátorral működő rádiót és mobiltelefont, gyógyszereket és elsősegély csomagot, személyes iratokat, készpénzt, ha van, csecsemők és állatok ellátásához szükséges dolgokat kell elhelyezni a védett szobákban, óvóhelyeken.

(Kiemelt képünkön: Izraeli katonák járőröznek egy úton a gázai határkerítés közelében 2023. október 10-én. Mintegy 1500 Hamász-militáns holttestét találták meg Izraelben és a Gázai övezet környékén – közölte a hadsereg október 10-én, miközben légicsapásokkal sújtotta a palesztin enklávét. Fotó: JACK GUEZ / AFP)