Itt a brit kémek keddi jelentése

Oroszország nagyobb sikereket ér el azzal, hogy kis területen összpontosítja az erőit, kockázatot vállalva ezzel a megszállt területek más részein. 

2022. május 31., 13:17

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva.

  • Oroszország politikai célja valószínűleg a donyecki és luhanszki területek teljes területének elfoglalása. Ennek eléréséhez Oroszországnak további kihívást jelentő műveleti célokat kell majd elérnie Szeverodonyecken túl, beleértve Kramatorszk kulcsfontosságú városát és az M04 Dnyipro-Donyeck főútvonalat. 
  • Oroszország fő operatív erőfeszítései Lyman városának az elfoglalása, amellyel továbbra is Szeverodonyeck bekerítése, és a luhanszki területen lévő ukrán erők körüli biztonsági zóna lezárását is magába foglalja. A heves ágyúzások továbbra is folytatódnak, miközben valószínűleg utcai harcok zajlanak Szeverodonyeck külterületén.
  •  A biztonsági zónába vezető utak valószínűleg továbbra is ukrán ellenőrzés alatt maradnak. Oroszország a hadjárat korábbi szakaszához képest nagyobb helyi sikereket ért el azáltal, hogy viszonylag kis területen összpontosította erőit. Az előrehaladás lassú, de az előnyök tarthatók. Ez arra kényszeríti Oroszországot, hogy kockázatot vállaljon a megszállt területek más részein. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)