Iszlám bankrendszert kap Oroszország

Iszlám pénzügyi rendszer megvalósíthatóságáról rendelkezett Putyin. A tervek szerint kétéves próbaidőt kap négy, muszlim többségű régióban a projekt, ha sikeres lesz, az egész országra kiterjesztik.

2023. szeptember 6., 14:05

Szerző:

Baskíriában, Tatárföldön, Csecsenföldön és Dagesztánban tesztelik az iszlám bankrendszert, amely értelmében a pénzügyeket is a saría jogrendszer szabályozza, az újabb pénzügyi megoldásokat iszlám hittudósoknak kell engedélyezniük, hogy halal vagy haram, azaz elfogadják vagy sem. 

Néhány alapelvet mindig betart az iszlám bankrendszer, például

tilos a kamatfizetés, különösen az uzsora, a túlzott kockázatvállalás, de tilos az iszlám erkölccsel ellentétes üzletekbe fektetni, például a szerencsejáték, a pornóipar, a fegyverkereskedelem, az alkohol- és dohánytermékekkel való üzletelés, de iszlám bank nem fog finanszírozni sertéstenyésztéssel, esetleg -feldolgozással kapcsolatos vállalkozást sem

– ismerteti az Index.

Ha valaki iszlám bankban helyezi el a pénzét, amit a bank befektet egy vállalkozásba, akkor az ott közösen elért haszonból vagy veszteségből részesül a pénz biztosítója. A kereskedelmi nyereséget pedig már engedélyezi a saría. Továbbá a nyereség bizonyos részét jótékonykodásra kell fordítania a banknak, azaz a vallásos adónak, ezt hívják zakátnak.

Magánhitelezés esetén sem kamatot, hanem a költségeit fedező jutalékot kérhet a bank, ami fix összeg.

 

 

A világon élő kétmilliárd muszlim, ha be akarja tartani a saría-előírásokat, nem fordul nyugati bankrendszerhez, az iszlám bankok ezzel szemben vallási és szociális missziót is teljesítenek. Az eltérő gazdaságfilozófiai elveknek köszönhetően a 2008-as válság az iszlám bankokat sokkal kevésbé érintette, ez pedig tovább növelte az ügyfeleik bizalmát – ez indokolhatja a rendszer bevezetését Oroszországban

Az arab világban már fél évszázada működő intézmények a kétezres évek elején kezdtek el terjedni a muszlim országokon kívül. Európa első iszlám bankjára 2004-ben adták ki az engedélyt Londonban (Islamic Bank of Britain). A Krím 2014-es elcsatolását követő szankciók okozta zavarok hatására az Orosz Bankszövetség javasolta az iszlám bankrendszer bevezetését, az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók pedig felgyorsította a folyamatot. 

A kétéves tesztidőszakkal Oroszország fel tud készülni a jövendő potenciális befektetőinek fogadására a Közel-Keletről.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: A katari iszlám bank (Qatar Islamic Bank, QIB) általános látképe Dohában 2023. február 18-án. KARIM JAAFAR / AFP)