Ismét sztrájkolnak a Ryanair brüsszeli pilótái

Ismét sztrájkot hirdettek a Ryanair fapados légitársaság brüsszeli pilótái a hétvégére, emiatt a charleroi-i repülőtéren több járatot is törölni fognak – írta az RTBF hírportál csütörtökön a Charleroi repülőtérre hivatkozva.

2023. július 27., 16:25

Szerző:

A sztrájk nem érinti a Magyarországról induló vagy a Magyarországra érkező járatokat.

Az ír légitársaság pilótái legutóbb a július 15-16-i hétvégén tartottak munkabeszüntetést, akkor az több mint száz járatot érintett.

A pilóták továbbra is azt követelik a légitársaságtól, hogy állítsa vissza fizetésüket, a koronavírus-járvány előtti szintre, mivel akkor a vállalat úgy döntött, hogy 20 százalékkal csökkenti a bérezésüket. A cég azóta ismét nyereséget termel, de a kért intézkedéseket továbbra sem hajtotta végre.

A sztrájk további oka, hogy a Ryanair októbertől fel kívánja mondani valamennyi Belgiumban állomásó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes.

A magánszektorbeli alkalmazottak nemzeti szakszervezete arról számolt be, hogy a Ryanair vezetősége nem foglalkozott a pilóták aggodalmaival, és a „tisztelet teljes hiányát” mutatta velük szembe. A pilóták képviselői és a vállalat között több találkozót is tartott, eredménytelenül.

A Ryanair Zaventemben is üzemeltet járatokat, de nem Belgiumban állomásozó repülőgépekkel. A légitársaság vezetősége tavaly ősszel úgy döntött, hogy bezárja brüsszeli bázisát, mert a fővárosi repülőtéren túl magasnak ítélték a viteldíjakat.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: ONLINER.BY / AFP)