Ismét megszakadt a kapcsolat a Gázai övezettel

Ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben – közölte a PalTel palesztin távközlési vállalat.

2023. november 5., 20:44

Szerző:

„Sajnálattal közöljük, hogy minden internet- és kommunikációs szolgáltatás megszakadt a Gázai övezettel” – ismertette a ciszjordániai székhelyű PalTel. A tájékoztatás szerint ennek oka, hogy az izraeli oldalon lekapcsolták a fővezetékeket. Beszámolók szerint az izraeli hadsereg vasárnap este fokozta légitámadásait a sűrűn lakott palesztin térséggel szemben. Izrael egyelőre nem erősítette meg egyik értesülést sem.

Ez már a harmadik alkalom, hogy megszakadtak a távközlési szolgáltatások a gázai övezeti háború október 7-i kirobbanása óta.

A palesztin Vörös Félhold az X-en arról írt, hogy elvesztették az összeköttetést a Gázai övezetben működő mentőegységeikkel. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) vasárnap este közölte, hogy 79-re emelkedett a gázai övezeti harccselekmények miatt elhunyt munkatársaik száma. Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter közölte, hogy az ENSZ-nél tesznek panaszt az ország déli részét ért izraeli csapás miatt, amelynek során civilek, köztük gyerekek vesztették életüket. A Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a libanoni hatóságok egyelőre még gyűjtik az információkat és felvételeket, a panaszt pedig várhatóan hétfőn terjesztik be.

A libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a 8 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus veszélyes fejleménynek nevezte a történteket, amelyeknek szerinte lesznek következményei. A Hezbollah katonai szárnya később bejelentette, hogy válaszul Grad rakétákkal lőtték az észak-izraeli Kirjat Smona települést.

(Kiemelt kép: Füstfelhők gomolyognak az izraeli légicsapások alatt Gáza városában 2023. október 12-én, amikor Izrael és a Hamász mozgalom között már hatodik napja dúlnak a harcok. IBRAHIM HAMS / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.