Ismét kulcsfontosságú kijevi létesítményekre támadtak az oroszok

Az ukrán hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán több régiót orosz tüzérségi csapások értek.

2022. október 15., 19:00

Szerző:

Egy rakétatámadás súlyosan megrongálta a kijevi régióban fekvő egyik kulcsfontosságú ukrán energetikai létesítményt – jelentette be az Ukrenergo áramszolgáltató vállalat szombaton, miközben az orosz hadsereg igyekezett elvágni a víz- és áramszolgáltatást a sűrűn lakott ukrajnai területeken. Olekszij Kuleba kijevi kormányzó tájékoztatása szerint a rakétatámadásban nem voltak halálos áldozatok és sebesültek.

Az Ukrenergo tájékoztatása szerint szerelői már a helyszínen próbálják elhárítani a hibát, de a cég áramszünetek lehetőségére figyelmeztette a környék lakosságát.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője arra kérte a kijevi térség és a szomszédos három régió lakosait, korlátozzák áramfelhasználásukat a legnagyobb fogyasztással járó esti órákban.

A fronthoz közeli, déli Zaporizzsja városában találatok érték a helyi infrastruktúrát, amely emiatt lángokban áll. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó felszólította az embereket, hogy az óvóhelyeken keressenek menedéket.

A helyi hatóságok azt is közölték, hogy a szomszédos Dnyipropetrovszki terület felett öt iráni gyártmányú ellenséges drónt lőttek le.

Sorozatvetőkből és nehéztüzérségi fegyverekből kilőtt több mint ötven lövedék csapódott be az ugyanebben a régióban található Nikopol körzetében, legalább két ember megsebesült.

Szombat reggel egész Ukrajnára kiterjedő légiriadót rendeltek el, mert további támadásoktól tartottak - írta a dpa német hírügynökség.

Az Ukrajnával szomszédos oroszországi Belgorod régióban ukrán tüzérségi támadás következtében kigyulladt egy üzemanyagraktár - közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója, hozzátéve: a lángokat időközben eloltották, és jelenleg a helyreállítási munkálatok zajlanak.

Az orosz katasztrófavédelmi hatóság szerint maradék dízelolajat tartalmazó tíz tartály közül egy gyulladt ki, áldozatok nem voltak.

Gladkov beszélt arról is, hogy egy vámellenőrző pontot napok óta ágyúznak az ukrán erők, csak szombaton tizennégy lövedék csapódott be a létesítmény területén, de nem voltak áldozatok.

(Fotó: Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)