Ismét éhségsztrájkba kezd a volt elnök

Tiltakozik a fogva tartása körülményei ellen.

2022. február 21., 16:53

Szerző:

Újabb éhségsztrájkba kezd fogva tartásának körülményei elleni tiltakozásul Miheil Szaakasvili. Ezt a volt georgiai államfő, jelenlegi ellenzéki vezető hétfőn jelentette be.

Szaakasvili tavaly már folytatott éhségsztrájkot, amelyet ötven nap után, november 20-án hagyott abba, miután gyógykezelésre egy katonai kórházba szállították. December 30-án szállították vissza a börtönbe.

„Éhségsztrájkba kezdek" – közölte az ellenzéki vezető egy tbiliszi bíróságon, kérve, hogy kapjon megfelelő egészségügyi ellátást a börtönben. A volt elnök az ellen is tiltakozott, hogy nem engedik be hozzá a börtönbe a személyes orvosát.

Az 54 éves Szaakasvilit, aki 2004 és 2013 között volt a kaukázusi köztársaság elnöke, októberben vették őrizetbe, majd kötelezték, hogy letöltse a hatalommal történt visszaélés vádja miatt rá korábban kiszabott büntetést. A politikus szerint az ellene indított újabb per politikai indítékú.

A volt georgiai elnököt tavaly október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év külföldi tartózkodás után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. Hazájában távolléte idején négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girguliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése ügyében.

(Kiemelt kép: Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök. Fotó: AP)