Ismeretlen helyre szállították a bebörtönzött ellenzéki vezetőt

Az orosz bebörtönzött ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt ismeretlen helyre szállították a Moszkvától 119 kilométere lévő börtöntáborból.

2022. június 14., 18:07

Szerző:

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt hirtelen átszállították a börtönből, ahol 11 és fél éves büntetését tölti, egy titkos helyre, közel két évvel azután, hogy a idegméreggel megpróbálták megölni  – írja a Reuters.

 

Amikor az ügyvédje megérkezett a Moszkvától 119 km-re keletre fekvő Pokrovban lévő 2. számú büntetőtelepre, egy börtöntáborba, közölték vele: „Itt nincs ilyen elítélt” – közölte a bebörtönzött politikus vezérkari főnöke, Leonyid Volkov Telegramon

„Hogy Alekszej hol van most, és melyik telepre viszik, azt nem tudjuk” – állítja Volkov.

Navalnij szóvivője, Kira Jarmysh szerint vannak olyan feltételezések, hogy a Moszkvától mintegy 250 kilométerre keletre fekvő Vlagyimir közelében lévő IK-6 Melekhovo szigorúan őrzött büntetőtelepre viszik. „Nem csak az a probléma a másik tűborba való átszállításával, hogy a szigorúan őrzött kolónia sokkal ijesztőbb: sokkal inkább az, hogy nem tudjuk, hol van Alekszej” – mondta a szóvivő.

Az orosz börtönszolgálatot egyelőre nem tudta elérni a Reuters az üggyel kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Alekszej Navalnij. Fotó: EPA/BABUSHKINSKY/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.