Irtózatos veszteségeket szenved az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg bizonyítottan több mint 6000 eszközt vesztett a háború kezdete óta. 

2022. szeptember 15., 12:28

Szerző:

„A harkivi offenzívával bizonyítottan 6000 fölé került a megsemmisített orosz eszközök száma. Érdemes böngészni – egyrészt látszik az, hogy a mai orosz hadsereg jórészt a szovjet hadsereg – fejlesztésekkel, drónokkal igaz, de azért többségében elavult eszköztárral – írja Demkó Attila az Oryxspioenkop.com alapján.

A Magyar Néphadsereg állománya volt ennyi

Ez a 6000 eszköz nagyon durván a teljes, 1990 előtt 150 000-es egykori Magyar Néphadsereg eszköztárának felel meg, van ahol kevesebb, van ahol több. Van még bőven az oroszoknak, „van másik”, de ez akkor is irtózatos veszteség – a halottak és sebesültek száma pedig közelít egy „Don-kanyarhoz”.

Az ukrán eszközveszteség a fontosabb kategóriákban az orosz harmada lehet, de halottban és sebesültben annyi vagy több, mint az orosz.
Egy biztos: ilyen rendkívüli intenzitású és komplex háborút Európában nem láttunk 1945 óta.

A biztonságpolitikai szerkértő szerint a gát elleni támadás megnövelte az Inhulets folyó szintjét – az oroszok szerint elvitte a Herszonnál támadó ukránok pontonhídjait – fotót, videót nem láttam, nem megerősített. Moszkva láthatóan eszkalál – írja Demkó.

Az Oryx adatai szerint - bizonyíthatóan - eddig mintegy 1122 harckocsit, több mint 570 páncélozott harcjárművet, több mint 1250 gyalogsági harcjárművet és 163 páncélozott személyszállítót vesztettek eddig az oroszok.

(Kiemelt kép: Megsemmisített BMP-2-es orosz gyalogsági harcjármű az orosz erők kivonulása után, Iziumban, Harkiv megyében, Ukrajnában 2022. szeptember 14-én. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Ügynökség / Anadolu Ügynökség / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).