Irán nem érti, miért kéne elájulni az USA lépésétől

Az iráni külügyminisztérium szerint az USA „nesze semmi, fogd meg jól” lépése korántsem elég. 

2022. február 5., 13:33

Szerző:

Elrendelte egyes szankciók feloldását Iránnal szemben az amerikai kormány pénteken, ismét lehetővé téve ezzel az együttműködést Teheránnal polgári célú atomprogramokban. Az iráni külügyminisztérium jelezte, nem tartja elégségesnek a lépést.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a 2015-os iráni atomalku értelmében 

az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Azonban most az USA meggondolta magát és lépett az USA az iráni atomprogram érdekében.

Az intézkedés technikai jellegűnek tűnhet, de hírügynökségek szerint valójában fontos gesztus Teherán felé az iráni atomalku megmentését célzó bécsi egyeztetések kulcsfontosságú pillanatában. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy ez nem engedmény Iránnak az Egyesült Államok részéről,  ugyanakkor „megkönnyíti a technikai egyeztetéseket”.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter úgy reagált:

„egyes szankciók feloldása valóban értelmezhető annak a jó szándéknak a jeleként, amelyről az amerikaik beszélnek. Viszont ez a lépés nem elégséges. A jó szándék – a mi nézőpontunkból – valami olyasmit jelent, amelynek kézzelfogható következményei vannak”.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő közölte:

„mindenki tudja, hogy ez nem elegendő”.

Hozzátette, Irán azt várja el az Egyesült Államoktól, hogy tegyen eleget az atomalkuban rögzített kötelezettségvállalásainak.

(Kiemelt kép: Irán: Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter Bejrútban 2021. október 7-én. Fotó: Fadel Itani/NurPhoto via AFP)

 

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 12:59

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak egy tévészékházra az albán fővárosban, Tiranában hétfőre virradóra, és megöltek egy biztonsági őrt – számolt be az albán média rendőrségi információkra hivatkozva.