Lépett az USA az iráni atomprogram érdekében

Elrendelte egyes szankciók feloldását Iránnal szemben az amerikai kormány.

2022. február 5., 09:15

Szerző:

Elrendelte egyes szankciók feloldását Iránnal szemben az amerikai kormány pénteken, ismét lehetővé téve ezzel az együttműködést Teheránnal polgári célú atomprogramokban – közölte egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő.

Az intézkedés technikai jellegűnek tűnhet, de hírügynökségek szerint valójában fontos gesztus Teherán felé az iráni atomalku megmentését célzó bécsi egyeztetések kulcsfontosságú pillanatában. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy ez nem engedmény Iránnak az Egyesült Államok részéről.

Bécsben áprilisban kezdődtek az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Az Irán és a hat nagyhatalom – Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint Németország – 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy

az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat.

A pénteken bejelentett intézkedés olyan szankciók terhe alól ad felmentést, amelyeket még Donald Trump volt amerikai elnök idejében vetettek ki azokra az országokra és nemzetközi vállalatokra, amelyek együttműködnének Iránnal polgári célú atomenergiai tevékenységekben.

(Kiemelt kép: Irán: Az Iszlám Forradalmi Gárda  ötnapos hadgyakorlaton vesz részt 2021. december 23-án. Fotó: SEPAH NEWS / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.