Irán hadüzenetet küldött Izraelnek

Ráadásul Irán ebbe bevonta Magyarországot is, mutatjuk hogyan.

2024. augusztus 6., 10:10

Szerző:

Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt – írja cikkében a The Jerusalem Post. A lap szerint a hírt hétfőn jelentette be Jiszrael Katz külügyminiszter, miközben intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy elkerüljenek minden további katonai akciót, amely közvetlen háborút robbanthat ki az Iszlám Köztársaság és Izrael között.

Csakhogy az iráni hadüzenet nem akárhogyan jutott el a zsidó államba, abban aktív szerepe volt a magyar külügyminiszternek is. Konkrétabban: az izraeli külügyminiszter szerint Irán üzenetét Szijjártó Péter juttatta el Izraelhez, aki felhívta Jiszrael Katzot, és elmagyarázta, hogy ezt az információt Ali Bagheri megbízott iráni külügyminisztertől kapta.

„Irán arról tájékoztatott bennünket, hogy Izrael megtámadására készül. A világnak meg kell követelnie Irántól az árát minden agresszív akcióért, amit végrehajt”

– mondta Katz.

Hogy Irán és a Hezbollah támadást indít Izrael ellen, arra az utóbbi napokban már számítani lehetett. Szakértők ugyanakkor az akciót hétfőre várták, ami azonban elmaradt. Mindeközben Izrael egy újabb Hamász-vezető likvidálását jelentette be a minap, amiről természetesen a 168.hu is beszámolt.

Szijjártó telefonon csevegett Irán és Izrael külügyminiszterével

Érdekesség, hogy Szijjártó Péter a nemzetközi diplomáciában úgy viselkedik, mint egy tudathasadásos galamb, aki nappal postagalambként dolgozik, de éjszaka átalakul, és szupererős békegalambbá válik. A külgazdasági és külügyminiszter ugyanis a Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint rettenetesen aggódik – az egész világgal együtt – a közel-keleti történések miatt. Elmondta, telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel, ám a megbeszélések „sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk”.

Szijjártó Péter ezen felül rögzítette azt is, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű:

„Nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet, mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében.”

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala)