Színjáték volt az iráni rakétatámadás? Az iraki miniszterelnök mindenről előre tudott, és szólt az amerikaiaknak is

2020. január 8., 12:45

Szerző:

Iráni vezetők előre értesítették az iraki miniszterelnököt arról, hogy nem hagyják válaszcsapás nélkül Kászim Szulejmáni meggyilkolását, Adil Abdul-Mahdi pedig ezek után pedig értesítette a várható rakétatámadásokról az amerikai és az iraki hadsereget is - számol be a The Guardian a The National című emirátusokbeli lap információira hivatkozva. A jelek szerint Irakot és az Egyesült Államokat nem érte váratlanul, amikor szerda hajnalban  több mint egy tucat ballisztikus rakéta érkezett Irán felől az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra.

A rakétatámadás célja deklaráltan a megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokának bagdadi meggyilkolásáért.

 

Közben a szlovén honvédelmi minisztérium közölte, hogy hat katonájukat evakuálni kellett az észak-iráni bázisukról azután, hogy a területet szintén rakétatalálat érte.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.