India: Ellátatlanul fulladnak meg a covidos betegek

Negyedik napja szomorú világrekordot dönt India az új koronavírus-megbetegedések számában. Vasárnap reggelre csaknem 350 ezer új esetet regisztráltak 24 óra alatt, 2767-en haltak meg. A fővárosban, Delhiben a legsúlyosabb a katasztrófa.

2021. április 25., 10:23

Szerző:

Míg Magyarországon lassan csökken az új esetek és a halálozások száma, addig Indiában elkeseredett emberek próbálnak orvosi segítséget, vagy oxigént szerezni a hozzátartozóiknak. A BBC helyszíni tudósításából kiderül, hogy nem egy esetben hiába telefonálják végig Delhi összes kórházát, az ágyak megteltek, és már sehol sem fogadnak új beteget. De nem csak a fővárosban kétségbeejtő a helyzet: India többi részén is hasonlóak az állapotok.

A tudósító egy Ashwin Mittal nevű asszony kétségbeesett próbálkozását kíséri végig, hogy a nagyanyjának segítséget tudjon adni, de hiába autóznak kórházról kórházra, a segítség csak nem érkezik. Maga Mittal is koronavírusos, láza és fájdalmai vannak, alig áll a lábán, de szó szerint minden lélegzetért küzd, hogy megmentse az idős rokonát. Végül kis reménysugár ragyog fel: pár órára az egyik kórház befogadja az idős asszonyt, akit aztán vasárnap reggelre hazaküldenek, mert kell a hely a többieknek, és az oxigén elfogyott. Mittal azt mondja a BBC-nek: „Elfogadtuk a sorsunkat. Ha a nagymama túléli, azt csak a csodának köszönhetjük, nem bármiféle kezelésnek.”

Indiában a második hullám tombol éppen. A kórházak tele vannak, ágyak sincsenek szabadon, és az oxigén érkezése bizonytalan. Az orvosok és ápolók kimerültek. Már második hete tartanak a lezárások. A segélykérő számok nem működnek; a családok kétségbeesetten hívogatják a kórházakat, hátha valahol kapnak helyet. A helyiek a Facebookon kérnek segítséget az ismerőseiktől, hátha valahol van egy szabad ágy, vagy jut egy korty lélegzet.

Az utóbbi időben a napi új esetek száma 24 ezer felett volt Indiában.

Néhányan, mivel nincs más választásuk, beültetik a súlyos beteg rokonukat az autóba, és elkezdenek vele egyre messzebbre autózni, hátha találnak valahol egy szabad ágyat egy kórházban, ahol a beteget ellátják. A tudósítások szerint nem ritka, hogy valaki 3-500 kilométert utazik élet-halál között, hogy lássa egy orvos. A BBC tudósítása megemlít egy esetet, amikor egy Delhiben lakó ember, Sivesh Rana a bátyját a másik városba, Haryanába szállította, de hiába: a kórház nem volt eléggé felszerelve ahhoz, hogy ellássák, és a testvér a kórházba érkezést követő második órában meghalt.

 – Magas nyomású, folyékony oxigénre van ahhoz szükség, hogy a lélegeztetőgépen el tudjunk látni valakit – mondta a BBC-nek Dr A Fathahudeen, aki Kerala állam COVID-akciócsoportjában dolgozik. – Amikor a nyomás csökken, a gép nem tud elég oxigént a tüdőbe vinni, és ennek halálos következménye van – tette hozzá. Az orvos szerint az indiai hadsereg bevetésére lenne szükség, hogy szükségkórházakat építhessenek, sürgősségi osztályokkal.   

(Kiemelt kép: COVID-beteget szállítanak másik kórházba az ágy- és oxigénhiány miatt. Vishal Bhatnagar/NurPhoto/AFP)